Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:684817
 
Оценка:
Опубликованно: 31.03.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 17 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
1.  Kuģu arests    3
1.1.  Kuģu Aresta konvencijas vēsture    4
1.2.  Kuģu aresta konvencijas pamatnoteikumi    6
1.2.1.  Aresta definīcija    6
1.2.2.  Kuģis    6
1.2.3.  Tiesības piemērot arestu    7
1.2.4.  Kuģi, kuriem arests nav piemērojams    7
2.  Kuģis, kuram ir piemērojams arests    7
2.1.  Īpašnieka personiska atbildība    7
2.2.  Kuģa arests, kad cita persona, nevis kuģa īpašnieks, ir atbildīga par jūras prasību    9
2.3.  Māsas kuģa arests    10
2.4.  Kuģa arests, kas gatavs iziet jūrā    11
2.5.  Atkārtota aresta tiesība    12
2.6.  Kuģu atbrīvošana no aresta    14
3.  Kļūdains arests    15
  Kopsavilkums    19
  Saīsinājumi    20
  Izmantotās literatūras saraksts    21
Фрагмент работы

Kuģu arests
Parādnieka īpašuma arests ir viens no populārākiem prasību nodrošinājuma veidiem. Ar arestu kreditors var panākt parādnieka, kas nav izpildījis savas līgumsaistības, vai personas, kura ir vainojama kādos zaudējumos, izvairīšanās no atbildības, kā arī tās īpašuma slēpšanu vai samazināšanu. Aresta uzlikšana neļauj atbildētājam brīvi rīkoties ar savu īpašumu. Ja kuģa kreditori nevar dabūt savu prasību labprātīgu samaksu, viņi var prasību apmierināšanai vērst piedziņu uz kuģi. Tāpat viņiem ir tiesība savu prasību nodrošināt, lai kuģa saimnieks kuģi neatsavinātu, un viņi nepaliktu bez apmierinājuma. Tomēr kuģa aresta regulējums bija diezgan atšķirīgs dažādās valstīs, bet starp dažādu tiesību sistēmu valstīm - civiltiesību jeb kontinentālo tiesību valstīm, pie kurām pieder arī Latvija, un “kopējo tiesību” jeb anglo-amerikāņu tiesību valstīm, īpaši Lielbritānijas tiesībām, pastāvēja principiālā rakstura atšķirības.
Vairākumā kontinentālo tiesību sistēmas valstīs kuģis (kā jebkurš cits atbildētāja īpašums) varēja tikt arestēts sakarā ar jebkuru civiltiesisko prasību, bet “kopējo tiesību” valstīs arests kuģim varēja tikt piemērots tikai par zināmām “jūras” rakstura prasībām. Tādā valstī kā Lielbritānija arests kā prasības nodrošinājuma līdzeklis vispār eksistēja tikai jūras tiesībās, un arestēt pirms sprieduma pasludināšanas varēja tikai t.s. “jūrniecības īpašumu”(maritime property) - kuģi, tā piederumus u.tml. Lielbritānijā arests jūras tiesībās ir jānošķir no aresta citās tiesību nozarēs. Pārējās tiesību nozarēs īpašuma arests kalpoja tikai par sprieduma izpildīšanas līdzekli, t.i., tika uzlikts zināmam īpašumam pēc sprieduma pieņemšanas.
Pastāv arī citas atšķirības starp šo divu tiesību sistēmu valstīm: angļu tiesībās netiek pieļauts t.s.”māsaskuģa” (sistership) arests, t.i., tam pašam īpašniekam piederošā cita kuģa arests. Angļu tiesībās netiek ņemta vērā prasības pamatojuma pietiekamība, nepastāv stingras prasītāja atbildības par kļūdaino arestu, netiek ņemtas vērā trešo personu intereses un aresta efekts uz šīm personām.
Turpretim civiltiesību sistēmas valstīs prasītāja atbildība par nepamatotu arestu ir stingrāka un dažās valstīs tiek ievērotas arī trešo ieinteresēto personu tiesības uz atlīdzību. Tiek pieļauts arī “māsaskuģa” arests.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация