Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:225462
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.02.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

K.Ulmaņa apvērsums
Apvērsums ir „lielas, būtiskas (parasti straujas) pārmaiņas (kā) attīstībā, norisē, stāvoklī...Valsts a.- valsts sabiedriski politiskās iekārtas, valdības maiņa”1 .
Neilgi pēc Latvijas Republikas izveidošanās valstī sākās krīze. Daudzi vēsturnieki uzskata, ka tās ir parlamentārās krīzes laiks, jo bija nepilnības likumdošanā, piemēram, pārāk liela sadrumstalotība neļāva grozīt Satversmi, ko jau 1933.g. rudenī piedāvāja Latviešu Zemnieku savienība2 . Tādā veidā radās parlamenta nestabilitāte, kas nevarēja ilgu laiku pārvarēt samilzušas nesaskaņas. Būtisks faktors bija arī demokrātisku tradīciju trūkumam. „Jaunajās demokrātiskajās valstīs trūka pieredzes vienprātīgu lēmumu pieņemšanā”3 . Tas sekmēja šauru interešu pārstāvēšanu, jo katra frakcija ņēma vērā ne visas sabiedrības intereses, bet gan pārstāvēja konkrēta slāņa viedokli.
Svarīgas bija arī ekonomiskas problēmas, kuras izraisīja pasaules ekonomiskā krīze4 . Tika samazināts gan eksports, gan imports. Taču būtiskāko lomu spēlēja subjektīvie cēloņi: „...visas Latvijas valdības tika gāztas neprincipiālu polītisku iemeslu dēļ, bet šauru personisku prasību dēļ”5 . Visi lēmumi tika pieņemti tikai atsevišķu politiķu gribas pēc, nevis sabiedrības interešu labad. Tāpēc sabiedrībā pastāvēja uzskats, ka ir jānotiek krasām pārmaiņām, kas varētu būt saistītas arī ar valsts varas gāšanu.
„Kārlis Ulmanis bija nodomājis sākt apvērsumu jau 1934.g. 23.aprīlī. Ģenerāļa J.Baloža vilcināšanas dēļ to atlika...”6 . Tāpēc valsts apvērsums notika 1934.g. naktī no 15.uz 16. maiju. Tajā piedalījās gan karaspēka daļas, gan aizsargu vienības, kas darbojās Latviešu Zemnieku savienības deputāta Alfrēda Bērziņa rokās.7 …

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация