Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:577276
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  IEVADS    2
2.  KULTŪRAS JĒDZIENS, TĀ SOCIOLOĢISKAIS RAKSTUROJUMS    3
3.  KULTŪRAS FORMAS    8
4.  NOBEIGUMS    12
5.  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    13
Фрагмент работы

Šo referātu uzsākot, es gribētu vispirms noskaidrot pašu socioloģijas jēdzienu, un tikai tad skatīties pēc tiem elementiem, kas veido sabiedrības atspulgu.
Literatūrā ir sastopami vairāki socioloģijas jēdzieni. Tā tiek definēta gan kā «sabiedriska zinātne, kas atrodas dialogā ar sabiedrību. Socioloģijas veidolu nosaka sabiedrība, kuras daļa tā ir, taču notiek arī pretēji: socioloģijas atziņas par sabiedrību iedarbojas uz pašu sabiedrību.» 1, gan, ka socioloģija ir spogulis, kurā sabiedrība var redzēt pati sevi.»2. Socioloģija tiecas noskaidrot kāpēc cilvēki tā uzvedas, kādēļ viņi veido grupas, dodas karā, pakļaujas kaut kam, precas, balso vēlēšanās u.t.t., viss, kas notiek ar cilvēkiem, kad viņi savā starpā mijiedarbojas. Socioloģiju visbiežāk definē «par socilolģiskās domāšanas pamatu uzlūkojot atziņu, ka sociālās parādības ir izskaidrojamas ar sabiedrības kultūras un sociālās struktūras elementiem, jo faktori, kas nosaka sociālo dzīvi meklējami kultūrā un sociālajā struktūrā.
Socioloģija varētu būt zinātne par cilvēka kā tāda uzvedību, cilvēku savstarpējām attiecībām un mijiedarbību savā starpā. Un to, kā notiek saskarsme starp cilvēkiem, kāda ir viņu uzvedība lielā mērā nosaka viens no socoloģijas pamatelementiem - kultūra. Varētu pat teikt,ka kultūra ir patstāvīgs sociālais institūts, kuru es vēlētos apskatīt savā referātā.
Pašu jēdzienu kultūra sāka lietot tikai 18. gs. Eiropā. Šajā laikā palielinājās cilvēku interese tieši attiecībā uz pašām kultūras vērtībām, un ar dzīves veida steriotipiem uz to.
Bet jau 19. gadsimta. 2. pusē jēdziens kultūra pakāpeniski iegūst zinātnisko statusu. Tas vienkārši zaudē «augsto» sabiedrības attīstības līmeņa nozīmi.1. Taču kultūru kā socioloģijas pamatelementu sāka pētīt tikai ar pašas socioloģijas kā zinātnes parādīšanos.
Vārds kultūra ir latīņu valodas izcelsmes un sākotnēji apzīmēja zemes apstrādāšanu. Citā nozīmē kultūra ir cilvēku ieradumu un uzvedību formu pilnveidošana, tajā ietilpst tikai tādas vērtības un uzvedības veidi, kas objektīvi iemūžināti dažādās formās - dzejā, grāmatās, juridiskās normās u.t.t. un ir atzītas vērtības sociālajās kopībās, kas tās nodod citām kopībām vai nākošajām cilvēku paaudzēm.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация