Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:457856
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.07.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Simbols (no grieķu valodas symbolon – norunāta pazīšanas zīme slepenas organizācijas Grieķijā)- zinātnē (loģikā, matemātika u. c.) simbols ir zīme; mākslā – universālā estētiskā kategorija, kurā atklājas mijiedarbībā starp mākslās tēla satrpkategorijām, no vienas puses, un zīmes un alegorijas, no otras puses.
Simbols ir tēls, kas ir ņemts savas nozīmības aspektā, ir zīme, apveltītā ar sava tēla daudzveidību. Katrs simbols ir tēls (un katrs tēls kaut kādā mērā ir simbols), bet simbolu kategorijas norada uz tēla pacelšanu pāri savām robežām, uz jēga eksistēšanu, kas ir neatdalāmā no tēla, bet nav tam vienāda.
Kultūra realizējas tikai cilvēka pašizpausmju, darbības rezultāta, turklāt realizējas lietās, sabiedriskajos institūtos, cilvēka attiecībās utt., paradot pasauli par simbolisko formu, kuru, tiecoties izprast kādu laikmetu, tā garīgās dzīves izpausmes formas- filosofiju, mākslu-, jāprot izvērtēt.  iemiesojoties lietās un parādībās, kultūra pastāv kā simbolisku formu kopums.
Iedomāsimies šādu situāciju: mēs atrodamies kādā grandiozā izstāžu zālē, kurā no dažādiem laikmetiem un reģioniem ir savākti galdi- visvienkāršākie priekšmeti, pie kuriem esam tā pieraduši, ka to klātneesamība neizraisa nekādu šaubu. Izstāžu zālē savāktie galdi liek uz šo “vienkāršo priekšmetu” palūkoties citām acīm. No galdiem uz mums raugās vēsture, cilvēka darbs un attieksme pret citiem cilvēkiem, tajos iemiesojas vesela pasaule. Parasti par simbolu dēvē kādu objektu, kas kalpo par apzīmējumu kādai citai no šī objekta atšķirīgai realitātei. Galds, protams, nevar būt simbols šādā nozīmē. Tomēr par specifisku simbolisku formu to padara tas, ka tajā saplūst, divas vienas no otras neatdalāmas realitātes: galds kā fizisks objekts un cilvēcības forma, kas šajā objekta iemiesota.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация