Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:711896
 
Оценка:
Опубликованно: 20.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Jēdzienam 'kultūra' ir daudzi izskaidrojumi, kā arī tā lietojums ir plašs un daudzpusīgs. Kultūra1 kā attieksmju sistēma; kā simbolu un zīmju kopums; kultūra kā dialogs; kultūra kā vērtību sistēma; kultūras un mākslas; kā arī kultūras un civilizācijas attiecības.
Kas ir kultūra?
Kultūra ir daudzpusīgs jēdziens, kuru katrs izprot savādāk un vienas noteiktas definīcijas šim jēdzienam nav. Tam var dot tikai vispārinātu skaidrojumu, kuru katrs izprot savādāk. Patiesībā kultūru nevar ietvert īsā definīcijā, kaut gan nereti to lieto sašaurinātā ziņā, attiecinot to uz mākslu, teātri, literatūru u.tml. Kultūra vienmēr ir bijusi cieši saistīta ar cilvēku, jo cilvēks ir tas, kas to veidojis visos laikos.Pasaule ir iztekta zīmēs2 un simbolos3. Katrs priekšmets cilvēkam norāda uz konkrētu lietu vai darbību un, tikai izprotot to, var attiecīgi rīkoties, tikai cilvēks pats piešķir zīmei vai simbolam jēgu. Tas, kas vienai tautai vaicilvēku grupai kaut ko izsaka, piemēram, uzraksts vai grafisks attēls (logo u.c.), citiem var neizteikt nekā. Cilvēki pasauli uztver kā simbolu kopumu, un arī kultūra ir izteikta simbolos, zīmēs; katrai tautai un cilvēkam atšķirīgos . Piemēram, nots ir simbols, kuru spēj izprast tikai konkrēta cilvēku grupa; arī valoda sastāv no zīmēm - burtiem un pastāv arī zīmju valoda. Zīmes un simboli ir sastopami dažādos līmeņos: zemākajos un augstākajos. Zemākajos ir ietvertas vienkāršas zīmes un simboli, piemēram, vārdi, apzīmējumi, bet augstākajos - lietu valoda, jūtu valoda un tamlīdzīgi. Katrs cilvēks individuāli izprot zīmes un simbolus, jo tos var saprast dažādos līmeņos, piemēram, vienam cilvēkam sarkana roze asociējas tikai ar augu, bet savukārt citam tas ir mīlestības simbols. Liela daļa simbolu savu nozīmi jau ir ieguvuši senā pagātnē (ūdens, uguns, zeme, saule). Katrai lietai, priekšmetam, dzīvai būtnei ir divējādas nozīmes: viena tā, kuru mēs uztveram kā vienkāršotu, bet otra ir tā, kuru mēs izprotam tikai iedziļinoties dažādos mītos, uzskatos, tradīcijās., jo tikai apzinoties šo lietu t.s. otro būtību, cilvēks spēj iztulkot pasauli, kā arī izprast pats sevi.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация