Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:668721
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.12.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Hercogs Jēkabs bija daudz ceļojis un ieguvis teicamu izglītību. Viņš labi pazina Eiropas svarīgākās pilsētas un bija ietekmējies no merkantilisma idejām. Sevišķa ietekme viņa vēlākajā politikā bija Holandē pavadītajiem gadiem, kur Jēkabs studēja tirdzniecību un viņa uzmanību bija saistījusi koloniju ekonomiskā nozīme. Kā hercogs viņš tiecās īstenot merkantilisma principus, t. i., cik vien iespējams panākt aktīvu tirdzniecības bilanci.
Jēkabs iekārtoja lielu kuģu būvētavu Ventspilī, pieņēma holandiešu un vācu meistarus un uzsāka vērienīgu flotes radīšanu. Neskatoties uz to, ka daļu kuģu Jēkabs pārdeva Anglijai un Francijai, Kurzemes flote bija lielāka par Polijas floti. Līdzīgā veidā Jēkabs attīstīja rūpniecību: viņš ierīkoja 15 dzelzs, 7 vara cepļus, 7 stikla kausētavas, 5 papīra dzirnavas, 14 salpetra un 5 ziepju vārītavas. Visi šie uzņēmumi piederēja hercogam personiski un viņš viens pats atbildēja par ieguldīto kapitālu, darbaspēku un tā organizēšanu, bet viņa pasākumi deva labumu arī pilsētām un pārējai valstij.
Par spīti tam, ka Polija – Lietuva cieši turēja hercogisti savā varā un 1617. gada konstitūcija ierobežoja hercoga darbību, Jēkabs rīkojās kā starptautiskas nozīmes suverēns valdnieks. ar uzņēmību un saprātīgu savu īpašumu pārvaldīšanu hercogs bija sakrājis ievērojamas bagātības, kas cēla viņa prestižu. Kārlis X Gustavs esot teicis par viņu, ka Kurzemes hercogs esot pārāk bagāts, lai būtu tikai hercogs, bet bagātības nepietiekot, lai viņš būtu karalis.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,48 €
Комплект работ Nr. 1118619
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация