Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:891280
 
Оценка:
Опубликованно: 14.01.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1561. gadā beidza eksistēt Livonijas konfederācija, un bijušās Livonijas dienvidu daļa kļuva par Kurzemes un Zemgales hercogisti. Par hercogistes galvaspilsētu 1642. gadā tika atzīta Jelgava. Atšķirībā no Vidzemes un Latgales, kuras pārvaldīja Zviedrijas un Polijas- Lietuvas monarhu ieceltie vietvalži, Kurzemes- Zemgales hercogs valdīja patstāvīgi. Kurzemes- Zemgales hercogistē pārsvarā valdījušas divas ievērojamas dinastijas- Ketleri un Bīroni.
Par pirmo Kurzemes- Zemgales hercogu kļuva pēdējais Livonijas ordeņa mestrs Gothards Ketlers, kurš pēc precībām ar Mēklenburgas hercoga meitu nodibināja pirmo Kurzemes- Zemgales hercogu dinastiju- Ketleru dinastiju. Pēc Gotharda nāves, saskaņā ar viņa paša sastādīto testamentu hercogisti kopīgi pārvaldīja abi viņa dēli Frīdrihs un Vilhelms. Katrs no viņiem pārvaldīja noteiktas teritorijas hercogistē, katram bija savs galms, īpaša tiesa un pārvalde. Vilhelma centieni palielināt hercoga varu izraisīja muižnieku neapmierinātību, līdz ar to 1615. gadā tas sasniedz kulmināciju, kad Jelgavas muižniecība sasauca Kurzemes muižnieku sanāksmi- landtāgu. Rezultātā Vilhelms tika apcietināts. Par vienīgo Kurzemes- Zemgales hercogu palika Frīdrihs, bet tā kā viņam nebija pēcnācēju, pēc viņa nāves, viņa troni mantoja Vilhelma dēls- Jēkabs Ketlers.
Kaut arī hercogiste pārdzīvojusi daudzus hercogus, par Kurzemes- Zemgales hercogistes “zelta laikiem” saimnieciskajā dzīvē jeb uzplaukuma laikmetu uzskata laiku, kad pie varas bija tieši hercogs Jēkabs, tas bija laika posms no 1642.- 1682.gadam. Par to, kāpēc šie laiki bija tiešām tik sekmīgi Kurzemes- Zemgales hercogistei, vēsturnieki mēdz strīdēties, bet, manuprāt, tā bija likumsakarīga attīstība.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1148235
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация