Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:558381
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.09.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 13 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
1.  Izglītības sistēma Latvijā    4
2.  Mērķauditorija un programmas kvalifikācijas paaugstināšanai    6
3.  Ekonomiskā sistēma un iespējamie risinājumi    12
  Secinājumi    15
  Izmantotā literatūra    17
Фрагмент работы

Šis temats ”Kvalifikācijas paaugstināšanas problēmas” studiju kursā „Izglītības filozofija”, mani piesaistīja savas aktualitātes dēļ, jo šobrīd valstī risināti daudzi svarīgi izglītības un nodarbinātības jautājumi, sakarā ar darbaspēka aizplūšanu uz Īriju un kvalificētu speciālistu iztrūkumu Latvijā.
Ievadā tiek izvirzīts mērķis aplūkot izglītības sistēmu Latvijā, noteikt un apskatīt kvalifikācijas paaugstināšanas mērķauditoriju, galvenās problēmas un rast tām zināmus risinājuma priekšlikumus.
XXI gadsimta apzīmējumos gandrīz vienmēr figurē vārds izglītība. Tiek rakstīts par zināšanu balstītu ekonomiku, mūžizglītības laikmetu, izglītības prioritāti, cilvēkkapitāla un sociālā kapitāla nozīmi šajā gadsimtā utt. Tas viss pievērš arvien lielāku uzmanību situācijai izglītības laukā, galvenajām problēmām tās attīstībā un arī iespējamajiem problēmu risināšanas ceļiem.
Profesionālā izglītība šobrīd ir viens no svarīgākajiem valsts ekonomisko attīstību ietekmējošiem faktoriem un tieši tas nosaka nepieciešamību veicināt sociālo dialogu un aizvien vairāk iesaistīt sociālos partnerus profesionālās izglītības jautājumu risināšanā, veidot trīspusējas konsultācijas. Šāda sadarbība ir uzsākta un tai ir labas perspektīvas. Īpaša nozīme ir trīspusējām konsultatīvajām padomēm rajonos un pilsētās, kur tās risina dotajā teritorijā aktuālus jautājumus, piemēram, nodarbinātības problēmas. 1
Pārejot uz brīvā tirgus ekonomiku, ir jāmainās arī profesionālās izglītības sistēmai valstī, tai jāspēj elastīgi reaģēt uz darba tirgus prasībām un vajadzībām. Diemžēl uzņēmējdarbības attīstība un ekonomiskā situācija kopumā, ir stipri apsteigušas profesionālās izglītības reformas gaitu, radot plaisu starp darba tirgus pieprasījumu un profesionālās izglītības iespējām to nodrošināt. Valstī ir izveidojusies situācija, kad profesionālajai izglītībai ir jākļūst par brīvā tirgus ekonomikas sastāvdaļu. (turpat)
Latvijā darbs ir zemāk atalgots nekā Igaunijā un Lietuvā. Arī skolotāju un augstskolu mācībspēku stāvoklis nav labāks. Pēdējo gadu laikā ir samazinājies izglītības sistēmā nodarbināto skaits. Zemā atalgojuma dēļ nenotiek paaudžu maiņa ne izglītībā, ne zinātnē. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация