Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:465782
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.01.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Jau no seniem laikiem līdz pat mūsu dienām latviešu zemkopis audzē sen pazīstamus kultūraugus, kas apdziedāti arī mūsu tautas dziesmās. Kā viens no svarīgākajiem ir labība (kvieši, rudzi, auzas, mieži) un ar tās iegūšanu, apstrādāšanu un uzglabāšanu saistītiem darbiem.
Latviešu galvenā nodarbošanās feodālisma periodā bija zemkopība un lauksaimniecība. Sairstot pirmatnējai sabiedrībai, blakus līdumiem radās arī patstāvīgi tīrumi, kuru nozīme pieauga, sākot ar XI gs. Nākošie gadsimti zemkopības attīstībā iezīmējās ar papuvju sistēmas tālāku attīstību, kas XVI gs. noveda pie izveidotas trīslauku sistēmas.1 Līdz ar muižu izveidošanos XVI gs. tās uzsāka ražot lauksaimniecības produktus tirgus vajadzībām, turpretī zemnieku saimniecības ražoja vienīgi pašu iztikai un naturālo nodevu samaksai muižniekam. Ja neliela daļa zemnieku ražojuma nonāca tirgū, tad vienīgi, lai segtu pašu zemnieku saimniecībās visminimālākās vajadzības pēc ievedprecēm.
Kā zemnieku, tā muižu saimniecībās audzēja galvenokārt labību, pākšaugus, no tehniskajām kultūrām – linus un kaņepes. Ražas feodālisma periodā bija zemas un muižas tīrumos sasniedza 3.- 5. graudu; vēl niecīgākas tās bija zemnieku tīrumos. Daudz pūļu zemniekiem prasīja lopbarības sagādāšana ziemai. Slikto nekopto pļavu dēļ siena tikko pietika zirgiem, kuriem papildus izēdināja auzas ar miežu salmiem un pelavām. Govīm parasti deva salmus. Biežās neražas nenodrošināja pat šo lopbarību. Saprotams, ka lopkopības zemais līmenis, mēslojuma trūkums negatīvi ietekmēja zemkopības attīstību.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация