Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:334528
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Kārdinošie solījumi    4
  Mājās tikai pēc miera noslēgšana    4
  Piespiedu emigranti    5
  Nešāva Cara ģimeni    5
  Neizdevīgie    6
  Secinājumi    7
  Izmantotā literatūra    8
Фрагмент работы

Kārdinošie solījumi


Strēlnieku simpātiju pret boļševikiem iemesls meklējams Ziemassvētku kauju iznākumā, uzskata vēsturnieks Valdis Bērziņš. Kaujās, kas ilga gandrīz mēnesi — no 23.decembra līdz 21.janvārim — latviešu strēlnieku pulki zaudējuši aptuveni 9000 vīru. Toreiz viņi sprieduši, ka vēl viena šāda nesekmīga operācija un latviešu strēlnieku nebūs vispār. Tādēļ, ja līdz Ziemassvētku kaujām strēlnieki boļševiku runās neieklausījās, tad pēc tam viņu solījumi noslēgt mieru, dot zemniekiem zemi un nācijām pašnoteikšanās tiesības latviešu karavīriem šķituši ļoti vilinoši. Savukārt boļševikiem bija izdevīgi ar šādiem solījumiem piesaistīt sev nacionāli noskaņotus cilvēkus.
Visi 4.Vidzemes pulka strēlnieki pārgāja boļševiku pusē, un pulka komandiera Anša Zeltiņa dēls Namejs Zeltiņš, maz atcerēdamies savu tēvu, tomēr skaidri zina — tēvs savu karavīru rīcību sāpīgi pārdzīvojis. «Arī mans tēvs gluži labi izprata cara ģenerāļu pavēļu bezjēdzību, taču viņam kā pienākuma cilvēkam pat prātā neienāca doma, ka viņš varētu nepaklausīt pavēlēm,» Dienai stāsta N.Zeltiņš.
Viņš ir ļoti augstās domās par savu tēvu, kurš savu militāro karjeru sācis cara armijā un ilgus gadus dienējis Ķīnā. Sākoties Pirmajam pasaules karam, Ansis Zeltiņš pametis labi atalgoto dienestu Ķīnā, lai cīnītos ar nīstajiem vāciešiem, — tā stāsta dēls. Vai tēvs sapratis, kādēļ visi viņa strēlnieki pārgāja boļševiku pusē, N.Zeltiņš nezina teikt. Zina tikai, ka Ļeņins solījis Latvijai patstāvību un to Latvija arī ieguva. Pats 4.pulka komandieris gan nav pieslējies lieliniekiem, bet nekad arī neesot karojis pret viņiem.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация