Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:611269
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.06.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Morfoloģijas, sintakses un stilistikas pētīšanas priekšmets un uzdevumi. Mūsdienu latviešu literārās valodas gramatika kā latviešu un literārās valodas apguves pamats.
Morfoloģija ir gramatikas daļa, kura aplūko: vārda struktūru jeb vārda morfēmisko sastāvu (piem., gald-niec-īb-a); vārda formu veidošanu un to paradigmas (piem., galdniecība, -as, -ai, -u, ar -u, -ā); ar vārda gramatiskajām formām izteiktās gramatiskās attieksmes un nozīmes, pētot gramatiskās kategorijas un vārdšķiras kopumā. Morfoloģijā parasti iekļauj arī vārddarināšanu. Morfoloģijas pamatvienība ir vārds tā formu daudzveidībā. Morfoloģijā vārdam ir divas nozīmes: vārds ir pamatforma – piem., lietvārds, īpašības vārds, skaitļa vārds, vietniekvārds vienskaitļa nominatīvā, darbības vārds – nenoteiksmē; vārds plašākā nozīmē ir pamatforma ar visām iespējamajām gramatiskajām formām. Vārda sastāvs, vārddarināšana
Morfoloģiski mazāko, nozīmīgāko valodas sistēmas vienību, vārda vai vārdformas daļu sauc par morfēmu. Morfēmas pēc nozīmes un vietas vārdā iedala: galvenā jeb pamatmorfēma – sakne; atkarīgās morfēmas – priedēklis, piedēklis, galotne.
Sakne ir morfēma, kas kopīga veselai radniecīgu vārdu saimei. Šī kopība izpaužas vārda leksiskās nozīmes ziņā. Piem., valde, valdīt, valdīties, savaldīgs, valdība, valdonīgs, pārvaldīt, pārvaldnieks, pārvalde, pārvaldījums, valdniece.
Sakne ir obligātā vārda sastāvdaļa. Vienā un tai pašā saknē ir iespējamas fonētiskas pārmaiņas.Piem., log-s, lodz-iņš, pa-lodz-e, loģ-elis; snig-t, snieg-s.
Priedēklis jeb prefikss ir morfēma, kas atrodas saknes priekšā. Piem., pa-saule, aiz-krāsne, no-gale, pār-lidot, sa-vest, ie-sarkans, ie-pa-tikties.
Piedēklis jeb sufikss ir morfēma, kas atrodas starp sakni un galotni. Piem., lab-īb-a, lab-um-s, pielab-inā-ties; krās-o-t, krās-o-tāj-s, krās-ain-s.
Galotne ir morfēma, kas atrodas vārda beigās un kas, vārdu lokot, mainās.Piem., kok-s, kok-a, kok-am; las-u, las-i, las-a. Vārdā galotne var arī nebūt, reizēm vārds var beigties ar piedēkli vai sakni.
Morfēmas pēc to funkcijām vārdā iedala formveidotājās un vārddarinātājās morfēmās. Formveidotājas morfēmas veido vārda formu, bet ar vārddarinātājām morfēmām darina jaunus vārdus.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация