Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:225941
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.12.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Iztirzājums    4
  Secinājumi    7
  Pielikums    8
Фрагмент работы

Katrai tautai ir savs lepnums – sava valoda. Valoda par tautu izsaka ļoti daudz. Tā var būt pilna ar svešvārdiem, aizguvumiem, bet var būt arī tīra.
Mēs izvēlējāmies pētīt latviešu valodas vārdu krājumu tāpēc, lai noskaidrotu svešvārdu, žargonismu un aizguvumu nozīmi latviešu valodā, uzzinātu ko vairāk par vecvārdiem un noskaidrotu ko vairāk par šo vārdu rašanos. Ir interesanti uzzināt, kā, attīstoties kultūrai, valoda kļūst bagātāka. Līdz ar jauniem izgudrojumiem rodas vajadzība pēc jauniem vārdiem. Mēs šajā referātā centīsimies apkopot attieksmi pret svešvārdiem, aizguvumiem un vecvārdiem. Ir daudz dažādu viedokļu par šo tēmu.
Veidojoties un paplašinoties tautu sakariem, līdz ar jauniem jēdzieniem, valodā tiek pārņemti arī to nosaukumi, jo ne vienmēr izdodas atrast vārdam latvisko aizstājēju. Tādā veidā valodā ienāk leksikas slānis, ko sauc par aizguvumiem. “Aizgūšana jau vienmēr ir bijusi normāla valodas dzīves funkcija, bet īpaša loma tai ir mūsdienu valodā.”1 Dažas valodas viegli pieņem citu valodu vārdus, bet citas tos negrib pieņemt. Lielākoties noraida svešvārdus vispār, īpaši tad, ja tie kādā tekstā ir lielā daudzumā.
Daudzus senus aizguvumus no slāvu, ģermāņu un Baltijas somu valodām cilvēki uztver par īstiem latviešu vārdiem (piem.- dvielis, grāmata, kleita, puķe, skola), bet īstus latviešu vārdus (piem.- blaivs, kamstis, laisma ) nemaz nav dzirdējuši.
Mūsdienās latviešu valoda nemaz nav iedomājama bez ienākušajiem svešcilsmes vārdiem (piem.- aktieris, banāns, koncerts, mode, opera u.c.). Mūsu valodā bijuši daudz svešvārdu ieplūdumi, bet nevajadzīgie vārdi pamazām atsijājušies. Pēc tautasdziesmām var noteikt, ka aizguvumi latviešu valodā sastopami jau sen.
Latviešu valodā ir sastopami arī ģermānismi (piem.- blašķe, vadmala, ziepes u.c.), slāvismi (šablis- zobens, sāņi- ragavas) un lībiešu ”jelgava”(pilsēta), no kuriem daļa sastopama arī mūsdienās.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1203781
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация