Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:271548
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.04.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

iesākumu 20. gadsimtam Latvijā gribētos sākt ar 1905. gada revolūciju, kas tāpat kā visi pārējie notikumi visa gadsimta garumā pamatīgi ietekmēja mūsdienu Latviju.
1904.gada novembra beigās Krievijas impērijas lielākajā naftas rūpniecības pilsētā Baku notika vienas dienas ģenerālstreiks. Tas bija pāris dienu jautājums lai streikot sāktu arī citās lielākās un mazākās valsts pilsētiņās. 1905. gada 9. janvārī apmēram 150 000 streikotāju devās uz Ziemas pili, lai caram Nikolajam II iesniegtu lūgumu par strādnieku stāvokļa uzlabošanu. Streikotājus sagaidīja Izmailovas gvardes pulks ar šauteņu uguni. Tika nogalināti 130 un ievainoti vairāki simti cilvēku. Šī asiņainā diena tiek uzskatīta par revolūcijas sākumu. Protestējot pret cara patvaldības izrēķināšanos pret nevainīgiem cilvēkiem, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) 12. janvārī izsludina ģenerālstreiku. Streiks tūlīt pārsviedās arī uz Liepāju, Ventspili, Jelgavu un Daugavpili un ilga 12 dienas. 13. janvārī Rīgā ap 50000 tūkstošu Rīgas strādnieku, dziedot revolucionāras dziesmas un sarkaniem karogiem plīvojot, devās no Maskavas priekšpilsētas pa Lielo Maskavas ielu uz pilsētas centru – Krievijas valdības pārstāvja – gubernatora mītni Rīgas pilī, lai iesniegtu protestu par nežēlīgo Pēterburgas strādnieku apšaušanu. Ar streikotājiem izrīkojās ļoti nežēlīgi. Karavīri ielenca demonstrantu pūli, sākās apšaude. Daudzi no demonstrantiem centās bēgt pāri Daugavai, taču ledus izrādījās pārāk plāns, un cilvēki noslīka. Nošauto streikotāju bija 73, ievainoto vairāk nekā 200, noslīkušo skaitu noskaidrot neizdevās.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация