Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:754758
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.04.2017.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
2011–2015 гг.
Фрагмент работы

Nobeigums
Pēdējā desmitgadē Latvijas preču eksporta diversifikācija ir pieaugusi. Herfindāla indekss (Herfindahl index) laikposmā no 2000.-2012.gadam ir samazinājies no 15,7 līdz 5,7, liecinot par Latvijas eksporta preču klāsta daudzveidības palielināšanos. Divpadsmit gadu laikā preču eksporta struktūrā ievērojami samazinājies kokmateriālu īpatsvars, kā arī vieglās rūpniecības preču daļa. Savukārt pieaudzis lauksaimniecības un pārtikas preču, kā arī mašīnbūves produkcijas eksporta īpatsvars.
Autors uzskata, ka 2006. – 2012.gadā Latvijas ekonomikas atlabšanas galvenais dzinējspēks ir bijis eksporta pieaugums, kas veicinājis arī nozares, kas vērstas uz iekšzemes pieprasījuma apkalpošanu. Vislielāko pienesumu eksporta pieaugumam deva preču eksports. 2011.gada septembrī preču eksports faktiskajās cenās bija par 30% lielāks kā augstākajā punktā pirms pasaules lejupslīdes sākuma 2008.gada septembrī, savukārt imports tik tikko sasniedza 2008. gada pirmskrīzes līmeni. Autors secina, ka Latvijas ārējās tirdzniecības struktūrā 1/3 daļu veido pakalpojumu eksports. Ekonomiskās krīzes periodā pakalpojumu eksports samazinājies mērenāk, kā preču eksports, tādējādi norādot uz nepieciešamību palielināt pakalpojumu eksporta apjomus ar mērķi veidot stabilāku valsts ekonomiku. Jāpiemin, ka eksporta nozare pēdējo gadu laikā piedzīvojusi diversifikāciju- notiek izmaiņas- samazinās koka materiālu, pārtikas un lauksaimniecības preču eksports, savukārt palielinās elektropreču, dzērienu un minerālproduktu eksports. Latvijas eksporta mērķa valstu lielāko īpatsvaru veido Eiropas Savienības valstu tirgi. Savukārt, pēdējos gados novērojama tendence eksporta apjomu palielināšanai arī uz trešajām valstīm.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация