Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:626914
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Latvijas Satversmes Sapulce tika ievēlēta vispārējās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās, kuras notika 1920. gada 17. un 18. aprīlī. Latvija bija sadalīta 5 vēlēšanu apgabalos. Kopumā tika ievēlēti 150 deputāti, kurus varēja vēlēt tikai pilsoņi. Vēlēšanās bija pārstāvēti 57 vēlēšanu saraksti, no kuriem tikai 16 ieguva noteiktu vietu skaitu Satversmes Sapulcē. Galvenā vēlēšanu cīņa norisinājās starp sociālistiskajām un pilsoņu partijām. Visvairāk procentus balsu ieguva LSD strādnieku partija (aptuveni 1/3 balsu), otrajā vietā palika Zemnieku savienība. Pēc tautības no 150 ievēlētajiem deputātiem 132 jeb 88% bija latvieši, 8 jeb 5.33% ebreji, 6 jeb 4% vācieši un 4 jeb 2.67% krievi. Satversmes sapulcei bija jāizstrādā valsts pamatlikumi un agrārreforma. SS atklāšanas sēde notika 1920. gada 1. maijā, kad arī par SS prezidentu tika ievēlēts Tautas Padomes priekšsēdis Jānis Čakste.
SS, apzinādamās, ka Latvijas Republikas Satversmes izstrādāšana prasīs daudz laika, jau 1920. gada 27. maija sēdē sāka pagaidu noteikumu izstrādāšanas, kas noteiktu valsts esenciālos pamatus. Vārdiskā balsojumā tika pieņemta Deklarācija par Latvijas valsti (Latvija – neatkarīga-demokrātiska republika, kuras suverēnā vara pieder tautai). Vēlāk 1. jūnija sēdē tika pieņemts Likums par Latvijas valsts iekārtu (noteica pašas SS un ministru kabineta locekļu tiesības, SS prezidentus – valsts galva, kuram pakļauts Ministru prezidents).
Pēc SS sanākšanas loģiska bija pagaidu valdības pilnvaru nolikšana. Jaunā valdība SS laikā tika sastādīta 1920. gada 11. jūnijā, bet oficiāli guva pilnvaras – 18. jūnijā. Arī šo valdību (ceturto) sastādīja Kārlis Ulmanis, un tā darbojās līdz 1921. gada 18. jūnijam. Tā bija koalīcijas valdība Zemnieku savienības vadībā.
1921. gada 15. jūnijā tika sastādīta jau piektā valdība ar Z. A. Meirovicu kā tās vadītāju, kurš ieņēma arī ārlietu ministra posteni. Sastādot valdību Meirovicam bija izdevies piesaistīt arī sociāldemokrātus (kā ministrus Vili Holcmani un Robertu Dukuru, kā arī ministra biedra amatā Voldemāru Salno). …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация