Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:564805
 
Оценка:
Опубликованно: 01.02.2018.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pasaules ietekme.
Augļu un dārzeņu cenas Latvijā vairāk ietekmēs norises citās valstīs, piemēram, Spānijā, Polijā un Nīderlandē. Spānijā bija auksta ziema, savukārt Nīderlandē valda karstums, un tie ir apstākļi, kas ir nelabvēlīgi augļu un dārzeņu cenām. Tomēr tie nav vienīgie faktori, kas ietekmē cenas Latvijas veikalu plauktos, īstermiņā pasaules pārtikas cenas ietekmē gan kopējais izejvielu cikls pasaulē, gan laika apstākļi, kas vistiešāk ietekmē graudu cenas.
"Resursu cenas ir grūti prognozēt, taču kopējais resursu cenu cikls, šķiet, stabilizējies, un gan naftas, gan metālu cenas ir diezgan stabilas – ar nelielu augšupejošu tendenci. Globāli graudu ražošanā šis gads varētu būt ne tik labs kā iepriekšējos divos gados, tādēļ graudu krājumi pasaulē varētu nedaudz sarukt. Līdz ar to tuvākajos mēnešos pasaules pārtikas cenas varētu nedaudz pieaugt.
Pasaules norišu ietekmē strauji sadārdzinājušās piena produktu cenas. "Sevišķi strauji audzis pieprasījums pēc krējuma un sviesta, kura cena ir nebijušos augstumos. Straujā minēto piena produktu sadārdzināšanās lielā mērā esot saistīta ar ģenētiskiem faktoriem. Proti, kādreiz piena govis tika orientētas uz lielu izslaukumu un augstu olbaltumvielu saturu un piena tauki nebija tik nepieciešami, savukārt tagad, pēc lauksaimniecības tirgus ekspertes teiktā, pieprasījums ir ievērojami mainījies, bet ģenētika šīm pieprasījuma izmaiņām vēl netiek līdzi.
2017.gadā bijuši visai nelabvēlīgi laika apstākļi svaigpiena ražošanai svarīgākajos eksporta reģionos, jūtama arī 2014.–2016. gada nozares globālās krīzes ietekme, daudzās fermās trūkst jaunlopu. Taču atšķirīgā dažādu produktu cenu dinamika acīmredzami saistīta ar pieprasījumu.
Turklāt, cenas kāpina arī pieaugušais pieprasījums no tādām valstīm kā Japāna, Meksika un Ķīna. Pateicoties šo valstu pieprasījumam, strauji augušas arī cūkgaļas cenas Eiropā. Tomēr ir arī pārtikas izejvielas, kuru cena pēdējā laikā ievērojami kritusies. To vidū ir cukurs, kura cena kopš gada sākuma preču biržās sarukusi apmēram par piektdaļu. Viens no galvenajiem iemesliem ir zemās naftas cenas, kuras samazina pieprasījumu pēc cukurniedru etanola, līdz ar to vairāk cukura paliek citām vajadzībām. Tāpat, tirgu ietekmēja ražošanas kvotu atcelšana Eiropas Savienībā. Pašreizējās prognozes gan liecina, ka līdz ar kvotu atcelšanu cukura ražošana Eiropā pieaugs, tādēļ cukura cenām vajadzētu mazināties.Tas nozīmē, ka saldumiem Latvijā nevajadzētu maksāt dārgāk. Kakao cenas ir rekorzemas, jo Kotdivuārā ir rekordraža. Tomēr tumšajai šokolādei tāpēc nesamazināsies cenas, jo šogad ir pieaugusi produkcijas iepakojuma cena.
Banānu cenas ir stabilas, bet apelsīnu cenas krītas. Ābolu cenas tuvākajā laikā varētu pieaugt, jo Latvijā daudzos reģinos āboli nosala. Arī tuvumā esošajā Vācijā, kas ir viena no Eiropas lielākajām ābolu ražotājvalstīm, ražas 2017. gadā ir gandrīz par 50% zemākas. Tomēr kopumā dārzeņiem cenas ir salīdzinoši stabilas. Kāpostiem, burkāniem Nīderlandē bija laba raža, kas to cenu pazemina.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация