Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:825811
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.06.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    2
2.  Mantojuma tiesību vispārīgie noteikumi    3
3.  Laulāto mantiskās attiecības    4
4.  Pārdzīvojušā laulātā mantojuma tiesība    7
5.  Pārdzīvojušā laulātā daļa mantojumā    11
6.  Mantojuma pieņemšana    14
7.  Citu valstu prakse    16
8.  Nobeigums    20
9.  Izmantotā literatūra    22
Фрагмент работы

Līdz 1937. gadam Latvijā bija spēkā Baltija guberņu civilo likumu kopojums ar apzīmējumu Vietējo civillikumu kopojums un mantojumu kārtošanas sistēma bija sarežģīta, tā bija atšķirīga dažādos Latvijas novados un pilsētās. Pastāvēja dažāds laulāto likumisko mantisko attiecību regulējums attiecībā no tā, vai tas atradās pilsētā vai laukos, kādā novadā tas atradās, kā arī atkarībā no īpašnieka kārtas. Pēc Vietējiem Civillikumiem kā galvenās pastāvēja trīs laulāto likumiskās mantisko tiesību sistēmas: mantas kopība, mantas šķirtība un vīra pārvaldības sistēma.1
Latvijas 1937.gada Civillikums, kas stājās spēkā 1938.gada 1.janvārī, novērsa iepriekšējo sarežģīto mantojumu kārtošanas sistēmu Latvijā.
Šī likuma darbība tika pārtraukta 1945.gada 25.novembrī, kad Latvijā tika ieviests Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas 1922.gada Civilkodekss, kurš, izņemot nelielu laika posmu kara gados, bija spēkā Latvijas teritorijā līdz 1964.gada 31.maijam. Sākot ar 1964.gada 1.jūniju, Latvijas teritorijā bija spēkā 1963.gada 27.decembrī apstiprinātais Latvijas PSR Civilkodekss. Būtībā tas dublēja KPFSR Civilkodeksu un ietvēra kā obligātas un negrozāmas PSRS un savienoto republiku civilās likumdošanas pamatu normas. Mantošanas tiesības reglamentēja minētā kodeksa 50.nodaļa (550.-584.panti). Saskaņā ar Latvijas PSR Civilkodeksa 555.pantu, likumiskās mantošanas pirmajā kārtā bija norādīti mirušā bērni (arī adoptētie), laulātais un vecāki (adoptētāji), kā arī mirušā bērns, kas dzimis pēc viņa nāves.
Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma mantojumu tiesību daļa tika atjaunota un ar nelieliem grozījumiem stājās spēkā 1992.gada 1.septembrī, vienlaicīgi tika noteikta mantojuma tiesību spēkā stāšanās kārtība. Pēc tam 1993.gada 20.janvārī tika papildināts arī Latvijas Civilprocesa kodekss. Līdz ar to būtiski mainījušās mantiski tiesiskās attiecības un kārtība, kādā apstiprināties mantojuma tiesībās. Salīdzinājumā ar LPSR Civilkodeksu ir mainījies mantinieku loks, ar mantojumu saistītie termiņi, mainījies pats mantošanas process. Līdz 2003.gada 1.janvārim mantojuma lietas izskatīja tiesas, bet ar 2003.gadu mantojumu lietu kārtošana nodota zv.notāriem. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация