Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:360383
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.03.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    4
1.  Īss ieskats lībiešu vēsturē    5
2.  Lībiešu valoda    6
2.1.  Lībiešu valodas status un lietojums Latvijā līdz 21. gs. sākumam    6
2.2  Lībiešu valodas rakstība un gramatika    9
2.3.  Lībiešu valodas apmācība    10
2.4.  Lībiešu valodas saglabāšanas problēma 21. gs    13
2.5.  Aptauja par lībiešu valodu kā izzūdošu valodu pasaulē    15
  Secinājumi    15
  Izmantotās literatūras saraksts    16
  Pielikums    17
Фрагмент работы

Reiz jau viena baltu pamattauta ir tikusi iznīcināta – prūši, kuri apdzīvoja tagadējo Kaļiņingradas, Lietuvas un Polijas teritorijas daļu, kā arī kuršu kāpu teritoriju. Prūšiem bija gan sava valsts – Prūsija, gan sava kultūra un valoda, bet viņiem tika atņemta valsts un viņi paši varmācīgi līdz pat saknēm iznīcināti, asimilējoties visu apkārtējo iedzīvotāju vidū. Nekas no viņu valodas, kultūras un rakstības nav saglabājies līdz pat šai dienai. Asimilācijas process lībiešiem varētu būt līdzīgs kā prūšiem, tomēr pateicoties dažiem desmitiem pāris palikušu cilvēku, kuri uzskata sevi par lībiešu pēcnācējiem, šī valoda ir tikusi aktualizēta. Viņi atceras un pat izmanto lībiešu valodu, tās rakstību savās ģimenēs, ir uzsākuši šīs valodas popularizēšanu, mācīšanu un ir nodibinājuši „Līvõd Īt” - lībiešu biedrību.
Mani šīs valodas izzināšana ieinteresēja, kad man mamma stāstīja par manu vec-vec vecmāmiņu, kuras senči veselām dzimtām kādreiz ir izceļojuši jaunu zemju meklējumos no Dundagas apvidus un pārcēlušies uz Baltkrieviju, kur nodibinājuši latviešu kolonijas. Ciemu, kur dzīvoja un auga mana vec-vec-vecmāmiņa sauca par Galič-Mizu. Interesantākais ir bijis tas, ka viņi bija saglabājuši „ventiņu” dialektu vairākās paaudzēs. Arī spriežot pēc sava ārējā izskata un dzimtas uzvārda – Reipolds - vec-vec-vecmāmiņa ir bijusi lībiskas izcelsmes. Tā kā arī manī un, iespējams, katrā latvietī rit lībiešu asinis.
Pētot tuvāk lībiešu valodu un veidojot šo darbu, atradu interesantus faktus par to, ka daudzos latviešu vietvārdos ir lībiešu izcelsmes vārdi, kuri beidzas ar izskaņu – aži, kā, piemēram, Ainaži, Suntaži, Limbaži, Ādaži, Ropaži u.c., kas nozīmē – apdzīvota vieta, ciems.
Lībieši jeb līvi ir Latvijas otra pamattauta, kuras senči šajā teritorijā dzīvojuši jau pirms 5000 gadiem. Tā ir mūsu kultūras vērtība un bagātība, kuru vajag pētīt un saglabāt, izjūtot lepnumu par savu pagātnes mantojumu tieši jauniešu vidū,. Tautai, kurai nav pagātnes, nevar būt arī nākotnes. Tas ir jādara ar steigu, jo šīs senās tautības pārstāvju skaits Latvijā arvien samazinās, turklāt šogad martā aizsaulē aizgājis pēdējais īstais lībietis, kurš piedzimis tikai lībiski runājošā ģimenē un turpinājis to lietot sadzīvē līdz pat vecumdienām. 1921.gadā dzimušais Bertholds bija pēdējais no tās lībiešu paaudzes, kura ģimenē tā bijusi vienīgā valoda, to viņš mājās un sadzīvē aktīvi lietojis jau kopš bērnības līdz pat brīdim, kad nomirusi viņa sieva.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1114533
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация