Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:634645
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 11.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Jūrasceļš uz Indiju    4
  Sibīrijas pētīšana    7
  Jūras šaurums starp Āziju un Indiju    10
  Austrālijas atklājēji    12
  Kristofors Kolumbs atklāj Ameriku    14
  Fernando Magelana ceļojums Apkārt zemeslodei    17
  Izmantotā literatūra    18
Фрагмент работы

Lielie ģeogrāfiskie atklājumi — izcili Zemes izpētes sasniegumi laika periodā no 15. gs. v. līdz 17 gs. vidum (ārzemju literatūrā — līdz 16. gs.v.).
Tas iezīmējās ar Eiropas (sākumā portugāļu un spāņu, no 16. gs. b. — ho.landiešu angļu) ceļotāju un ekspedīcijas pirmatklājumiem.
Pirmais lielo ģeogrāfisko atklājumu posms saistīts ar tirdzniecību un centralizētu valstu izveidošanos. Tirdzniecību sa­karu paplašināšanās un preču—naudas attie­cību attīstība sekmēja preču ražošanu Eiro­pas valstīs, jaunu tirdzniecības ceļu un zemju mek­lēšanu, lai iegūtu dārgmetālus, dārgakme­ņus, garšvielas, vērtīgo koksni, kažokādas. Tika meklēti jauni tirdzniecības ceļi uz Indiju, lai apietu turku iekāroto Priekšāziju un izvairītos no arābu tirgotāju starpniecības. Šajā laikā bija nostiprinājusies hipotēze par Ze­mes lodveidīgumu un par iespēju Indiju sa­sniegt, dodoties uz R no Eiropas pāri At­lantijas okeānam. Kuģošanai okeānā bija radīti pietiekami droši buru kuģi — karavelas, pilnveidots kompass un jūras kartes. Ievērojams šā posma sasniegums bija Amerikas atklāšana (K. Kolumbs), kam sekoja indiāņu valstu iekarošana (konkistadori E. Kortess,
F. Pizarro).
Otrajā lielo ģeogrāfisko atklājumu posmā tika meklēts Ziemeļrietumu (gar Amerikas Z) un Ziemeļaustrumu jūrasceļš (gar Eirāziju) uz Kluso okeānu, kā arī “Dienvidu zeme” (kontinents). Krievu ekspedīcia sasniedza Klusā okeāna jūras. Tika noteiktas apdzīvoto kontinentu kontūras. Neatklāta palika Antarktīda, Amerikas Z un ZR, kā arī Austrālijas A piekraste, vēl neizpētīti bija Amerikas un Centr. Āfrikas iekšējie apvidi, visa Austrālija.
Lielajiem ģeogrāfiskajiem atklājumiem bija liela zinātniska un ekonomiska. nozīme, tie deva plašu materiālu kartogrāfijā, ģeogrāfijā u. c. zinātnēs ( botānikā, zooloģijā, etnogrāfijā). Eiropieši pirmo reizi iepazina daudzus kultivējamus augus (kartupeļus, kukurūzu, tomātus, tabaku u. C. ). Tirdzniecība aptvēra pasauli, krasi palielinājās apgrozībā esošo preču sortiments un daudzums. Tas paātrināja feodālisma un naturālās saimniecības sairšanu, kapitālisma attiecību izveidošanos R-Eiropā. Galvenie tirdzniecības ceļi no Vidusjūras pārvietojās uz Atlantijas okeānu, tirdzniecība koncentrējās Holandes, Anglijas, Francijas ostās. Aizjūras tirdzniecību sagrāba monopologrāfijkas (17. gs. Sākumā dibinātas Ostindijas kompānijas), ar laiku jaunatklātās zemes tika pārvērstas par Eiropas valstu kolonijām.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация