Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:697483
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
  Tiesu neatkarības principi    3
  Pirmais neatkarības princips    3
  Otrais neatkarības princips    4
  Trešais neatkarības princips    5
  Ceturtais neatkarības princips    5
  Piektais neatkarības princips    6
  Sestais neatkarības princips    6
  Septītais neatkarības princips    7
  Lietu izskatīšanas principi    8
  Patiesības princips    8
  Likumības princips    8
  Atklātuma princips    8
  Koleģialitātes princips    8
  Tiesvedības valodas princips    9
  Aizstāvības princips    9
  Nevainīguma prezumpcijas princips    10
  Pušu līdztiesības princips    10
  Sacīkstes princips    10
  Nepārtrauktības princips    11
  Tiešuma un mutiskuma princips    11
  Ekonomijas princips    11
  Nobeigums    12
  Izmantotā literatūra    12
Фрагмент работы

Tie­su ne­at­ka­rī­ba- tā ir ga­rants mū­su valsts de­mo­krā­ti­jai. Ne­at­ka­rī­bu bie­ži vien var sais­tīt ar brī­vī­bu. Je­sa­ja Ber­lins ir tei­cis, ka “pa­ras­ti par ma­ni var ap­gal­vot, ka es es­mu brīvs tik­tāl, cik­tāl cil­vē­ki vai cil­vē­ku ap­vie­nī­bas neie­jau­cas ma­nā dar­bī­bā. Po­li­tis­kā brī­vī­ba ša­jā no­zī­mē ir vien­kār­ši tas are­āls, ku­ra ie­tva­ros cil­vēks var rī­ko­ties, ci­tu ne­ka­vēts”1. Tas arī ir tie­su va­ras ne­at­ka­rī­bas pa­ma­tā- ne­trau­cē­ta dar­bī­ba. Kaut gan pas­tāv arī ne­ga­tī­vā pus­e: “cil­vē­ki lie­lā mē­rā ir sav­star­pē­ji at­ka­rī­gi, un ne­vie­na vi­ņu dar­bī­ba nav tik in­di­vi­du­āla, lai ne­kad un ne­kā­dā as­pek­tā ne­trau­cē­tu ci­tu ek­sis­ten­cei; da­žu brī­vī­bai ir jā­būt at­ka­rī­gai no ci­tiem uz­lik­tiem ie­ro­be­žo­ju­miem.”2 Šeit pa­rā­dās ne­at­ka­rī­bas kon­flik­tē­jo­šās pus­es. Tā ir kā mo­nē­ta – it kā viens ve­sels, to­mēr ļo­ti at­šķi­rīgs un pre­tru­nīgs. Ne­at­ka­rī­ba ne­var būt ne­kad pa­ti par se­vi, ir jā­būt kā­diem auk­stā­kiem spē­kiem, kas to spē­tu ga­ran­tēt. Mūs­die­nās šī va­ra ir sa­kon­cen­trē­ta valsts ro­kās. Valsts ga­ran­tē ne­at­ka­rī­bu, to­mēr tie­ši šīs ga­ran­ti­jas dar­bo­jas kā ap­spie­ša­nas lī­dzek­lis. To­mēr ne­drīkst aiz­mirst, ka “valsts ir va­ja­dzī­ga, lai sa­bied­rī­bā va­rē­tu uz­tu­rēt kār­tī­bu; tā ir cil­vē­ka per­so­nis­ko brī­vī­bu ga­ran­tē­tā­ja, vai­rā­ku­ma gri­bas pau­dē­ja un arī ma­zā­ku­ma tie­sī­bu aiz­stā­ve.”3 Iz­rie­tot no ie­priekš teik­tā ir jā­piek­rīt Ž.Ž.Ru­so teik­ta­jam: “Brī­vī­ba ir pa­klau­sī­ba li­ku­mam, ko mēs iz­do­dam pa­ši sev.” Lab­prā­tī­gi pie­ņe­mot valsts ga­ran­ti­jas, mēs au­to­mā­tis­ki arī pie­ņe­mam pret mums vēr­stos “ap­spie­ša­nas lī­dzek­ļus”, tā­de­jā­di pa­klau­sot li­ku­miem un starp­tau­tis­kiem lī­gu­miem.
Jā­pie­min, ka ne­at­ka­rī­bas prin­ci­pi un ga­ran­ti­jas ir ie­kļau­ti li­ku­mā “Par tie­su va­ru” un Sa­tver­smē. Tie ir iz­strā­dā­ti, ņe­mot vē­rā Ap­vie­no­to Nā­ci­ju Or­ga­ni­zā­ci­jas ie­teik­tos tie­su va­ras ne­at­ka­rī­bas pa­mat­prin­ci­pus. “Šie prin­ci­pi, kas ga­ran­tē un no­sa­ka tie­su va­ras ne­at­ka­rī­bu, ir ie­kļau­ti arī dau­dzos ci­tos starp­tau­tis­ko or­ga­ni­zā­ci­ju do­ku­men­tos. Šo jau­tā­ju­mu ri­si­nā­ša­nai ir iz­vei­do­tas vai­rā­kas na­ci­onā­lo un starp­tau­tis­ko ju­ris­tu or­ga­ni­zā­ci­jas un ap­vie­nī­bas, kas par sa­vu pa­mat­uz­de­vu­mu uz­ska­ta tie­su va­ras ne­at­ka­rī­bas no­stip­ri­nā­ša­nu kā ga­ran­tu vi­su cil­vē­ku vien­lī­dzī­bai li­ku­ma priekš­ā, ne­vai­nī­gu­ma pre­zum­pci­jas ie­vē­ro­ša­nai un tie­sī­bām sa­vas in­te­re­ses aiz­stā­vēt tie­sas priekš­ā, ku­ra ir iz­vei­do­ta uz kon­krē­ta lī­gu­ma pa­ma­ta, ir kom­pe­ten­ta, ne­at­ka­rī­ga un nei­ein­te­re­sē­ta.”4 …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация