Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:520264
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.05.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 12 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Literatūras apskats    5
1.  Likurga biogrāfijas salīdzinājums dažādu seno laiku vēstures rakstnieku darbos    9
1.1.  Dzīvošanas laiks un ģenealoģija    9
1.2.  Ceļojums un atgriešanās    10
1.3.  Nāve    10
2.  Spartas konstitūcija    12
2.1.  Jauns varas orgāns    12
2.2.  Vienlīdzība    13
2.3.  Kopējas maltītes    14
2.4.  Audzināšana    14
3.  Likurga eksistences un autoritātes jautājums    17
  Nobeigums    19
  Izmantotās literatūras saraksts    21
Фрагмент работы

Nobeigums
Leģendārais un pusmitoloģiskais likumdevējs Spartā - Likurgs, par kura izcelsmi, dzīvi, ģenealoģiju, ceļojumiem, likumiem, politiskajiem sakariem un nāvi joprojām nav zināmas nekādas skaidras informācijas, jo nav saglabājies neviens rakstisks avots no tiem laikiem un neviens no rakstniekiem, kas aprakstījuši Spartas satversmi, nav bijis ne Likurga laikabiedrs, ne arī spartietis. Pierādījumi par un pret viņa eksistenci ir vienādā skaitā un mūsdienu vēsturnieku vidū joprojām valda konflikti šī jautājuma sakarā.
Likurgam tiek piesaistīta daudzu Spartas institūciju veidošana un vairāku nozīmīgu retru izdošana, kuru galvenais mērķis ir bijis padarīt visus cilvēkus vienlīdzīgus. Cenšoties realizēt šo izvirzīto nodomu, tiek teikts, ka likumdevējs pārdalījis zemi, organizējis armiju, rīkojis kopējas maltītes, pārmainījis valūtu un ļoti stingri pievērsies bērnu audzināšanai un privātas dzīves regulēšanai. Likumi tikuši piekopti piecsimt gadu garumā un šajā laikā Spartā vārdi – alkatība un mantkārība neesot pazīti.
Pēc referāta pamatnodaļu uzrakstīšanas, literatūras un cita veida avotu analīzes var izdarīt secinājumu, ka Likurgs ļoti nozīmīgi izmainīja spartiešu dzīvesveidu un bija atbildīgs par lielāko daļu Spartas politisko un sociālo iestāžu izveidi. Viņa likumi tika ievēroti, jo par pilntiesīgu pilsoni Spartā uzskatīja cilvēku, kas bez jebkādām iebildēm dzīvoja pēc “Spartas konstitūcijas”, t.i., izpildīja visus “Likurga likumu” priekšrakstus, kuri vadīja spartiešus visu dzīvi un noteica katru sīkāko darbību. Ja pieņem, ka šī persona eksistējusi, tai noteikti bijusi ļoti liela autoritāte.
Turpinot domu par likumu ietekmi uz cilvēku dzīvi, darba autore referāta izstrādes laikā ir nonākusi pie secinājuma, ka mūsdienu Eiropas pilsētas vai ciema iedzīvotājus, bez vardarbīgas ietekmes, nevarētu piespiest pieņemt šādu spartiešu dzīvesveidu un pakļaušanu attiecīgajiem tiesību aktiem, jo cilvēki būtu pret tik spēcīgu privātās dzīves iespaidošanu, kā, piemēram, neviens mūslaiku vidusmēra cilvēks neļautu kādai citai augstākai varai lemt pār sava bērna likteni. Šie likumi atstātu nelabvēlīgu efektu uz valsts politiskajiem, ekonomiskajiem un sociālajiem procesiem.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация