Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:566046
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.09.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Vēsture    4
  Lins    4
  Galdauts    5
  Pielikums    7
  Izmantotā literatūra    8
Фрагмент работы

LINS – izejviela, kuru jau sen Latvieši izmantojuši dažādu izstrādājumu darināšanai.
Lins ir tik aktuāls un mūžīgs kā jebkura pamatvērtība...
Jebkurā noformētā telpā (vidē) lins ienes individuālismu, kā arī liek justies cilvēkiem labi, jo lina izstrādājumi elpo.
Moderns ir viss dabiskais, ekoloģiski tīrais un vēsturiskais. Tādēļ daudzi cenšas dzīvot guļbaļķu ēkās, lietot ekoloģisku kurināmo, ierīkot dabai draudzīgas notekūdeņu sistēmas. Nav nekā iederīgāka guļbaļķu ēkā par austām tautiskām segām un lauku puķēm māla krūzē – pašā galda vidū, uz skaistā linu galdauta. Un jebkuram novadam ir savas segas un paklāju raksti, kas vienmēr labi izskatīsies uz šodien tik modernās koka grīdas.
Lins ir tik aktuāls un mūžīgs kā jebkura pamatvērtība... Jebkurā noformētā telpā (vidē) lins ienes individuālismu, kā arī liek justies cilvēkiem labi, jo lina izstrādājumi elpo.
Šodien visā pasaulē tiecas pēc tīrā, nesamākslotā, gadsimtos pārbaudītā, ar rokām veidotā, austā, mezglotā, adītā un tamborētā. Viesojoties Latvijā, somi izpērk linu dvieļus ar tamborējumu galos. No Latvijas daudzas ārzemju tūristes un ārzemju tautietes vēlas aizvest pamatīgus linu galdautus latviskos rakstos, galdsedziņas un salvetes ar gaisīgām caurajām vīlēm un ziedu izšuvumiem. Un latviskais īpaši patīk, ja gadsimtu mantojums apspēlēts modernākā manierē, seno kombinējot ar vieglumu un gaisīgumu, lai tas iederētos šodienas interjerā un garderobē. Itālieši un franči pērkot piemīlīgi mīkstās vilnas šalles. Daudzas ārzemju un pašmāju kundzes un jaunkundzes sajūsmina latviskās seģenes mūsdienu variants – no lina adīts vasarīgs pončo, dūmaini caurspīdīgās linu šalles, balti pelēkās mazās austās somiņas.
Arī senos laikos bija izdevumi, kuros atainoja rokdarbu rakstus, un tādi tie klīda pa daudzām lauku sētām un pilsētas namiem. Protams, rokdarbnieces arī noskatīja rakstus viena no otras.
Linu audumi tiek izgatavoti no sausa vai slapja vērpuma linu vai pakulu dzijas. Puslinu audumiem lieto kokvilnas šķērus, jauktu linu un ķīmisko šķiedru dziju. Linu audumu auž no nešķērētas un rupjas dzijas, audumiem parasti izmanto vienāda smalkuma dziju. Linu audumi ir blīvāki, biezāki, smagāki un cietāki nekā kokvilnas audumi. Linu audumi ir mehāniski izturīgāki, maz stiepjas, izturīgi valkāšanā, labi vada siltumu. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация