Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:919942
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
  Latviešu izlokšņu pētījumu sākums    3
  Literārās valodas un izlokšņu mijiedarbība    4
  Literārās valodas un izlokšņu runātāji    5
  Izlokšņu fonētiskās iezīmes    6
  Izlokšņu vārdi un apvidvārdi rakstnieku darbos    8
  Nobeigums    9
  Izmantotā literatūra    11
Фрагмент работы

Ievads

Krājums “Latviešu valodas kultūras jautājumi” sāka iznākt kopš 1965. gada. Šī izdevuma mērķis ir pārrunāt, apspriest un tādējādi veicināt literārās valodas normu īstenojumu, ierosināt vienas vai citas normas precizējumus. Šā krājuma rakstos izsacītie noteikumi nav uzlūkojami par obligātiem norādījumiem – to mērķis ir rosināt ikvienu patstāvīgi vērtēt rakstos minētos apsvērumus par labu vienam vai otram valodas līdzekļu lietojumam. Tie palīdz iepazīties ar autoru ierosinājumiem, apsvērt viņu pierādījumus un pamatojumus, grib palīdzēt lasītājam gūt pašam savu vērtējumu, veidot savas valodiskās izteiksmes, paradumus saskaņā ar visu latviešu valodas lietotāju kopparadumiem.
“Latviešu valodas kultūras jautājumos” nereti lasītājs var iepazīt literārās valodas un izlokšņu īpatnības, to savstarpējo mijiedarbību un nozīmīgumu. Lierārā valoda un izloksnes ir cieši saistītas ar baltu valodniecību, tādēļ es to izvēlējos par galveno izpētes objektu no iepriekš minētā izdevuma.
Mans mērķis ir izprast literārās valodas un izlokšņu mijiedarbības rezultātu, to nozīmīgumu mūsdienās. Aprakstīt izlokšņu īpatnības un runātāju attieksmi pret literāro valodu un izloksnēm.


Latviešu izlokšņu pētījumu sākums

Pirmās ziņas par latviešu valodas dialekta atšķirībām sniedz G. Mancelis darbā “Lettus” (1638). Viņš bija pamanījis vienu no raksturīgākajām dziļo augšzemnieku izlokšņu iezīmēm – patskani ī lejzemnieku divskaņa ie vietā: tiems kungiems – tīms kungīms. Un patskani ū lejzemnieku divskaņa uo vietā: tuos kungus – tūs kungus.
Lielāki sasniegumi latviešu dialektoloģijā atzīmējami 19. gadsimta otrajā pusē, kas ir saistāmi ar J. Treija, A. Becenberga, J. Kauliņa un A. Bīlenšteina darbiem. Taču šajā laikā vēl neebija izveidota fonētiskā transkripcija un tāpēc nevarēja precīzi fiksēt izlokšņu formu fonētisko sastāvu. Arī izlokšņu materiāls bija nabadzīgs.
19. gs. un 20. gs. mijā latviešu izlokšņu pētīšanai pievēršas J. Endzelīns un K. Mīlenbahs. Izlokšņu materiālu vākšanas nolūkā viņi apceļo Rietumvidzemi, daļu Daugavas ziemeļu un Rietumkurzemi. J.Endzelīns viens pats apceļo Austrumkurzemi, Austrumzemgali un Latgali. Šis materiāls tiek ņemts par pamatu J. Endzelīna “Lettische Grammatik” (1922) un K. Mīlenbaha un J. Endzelīna “Latviešu valodas vārdnīcai” (1923 – 1932) (5:59).
Ar 1920. gadu izlokšņu materiālu vākšanai un pētīšanai pievēršas Latvijas Universitātes valodnieki un filoloģijas specialitātes studenti. “Filologu biedrības Rakstos” 20 sējumos, tiek publicēts pāri par 100 izlokšņu aprakstu. Šo rakstu autori lielākoties ir savas dzimtās izloksnes pārstāvji. Taču materiālos, kurus vākuši citu izlokšņu pārstāvji, nereti sastopamas kļūdas. Īpaši Latgales izlokšņu aprakstos morfoloģijas daļa ir samērā precīza, bet fonētikas apskatā ir kļūdas, kas radušās, Latgales izloksnēm piemērojot vidus dialekta fonētiskās īpatnības (5:60).

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация