Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:705922
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.07.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads   
2.  Locītavas   
3.  Locītavu kustības   
4.  Locītavu traumas   
5.  Locītavu slimības   
6.  Pētījums   
7.  Nobeigums   
Фрагмент работы

Šajā darbā tiks paskaidrots, kas ir locītavas, kādi ir to veidi, kādas funkcijas tās veic. Tiks apstāstīts kādas ir locītavu kustību veidi, kādas ir locītavu traumas un kādas traumas ir biežāk sastopamas vingrotājiem. Būs aprakstītas locītavu slimības, t.i. artrīts, atroze un poliartrīts, kā arī tiks izpētīts artrīts sīkāk, t.i., atklāšu savu personīgo pieredzi ar artrītu.

Locītavas (articulatio).

Locītava piedalās jebkuras kustības veikšanā, piemēram, barības sakošļāšanā, iešanā un skriešanā.
Locītava ir kaulu savienojums, kurā starp kaulu virsmām ir spraugveida dobums. Locītavu pamatelementi ir virsmas, somiņa un dobums. Locītavu virsmas atrodas galvenokārt kaulu galos, retāk sānos. Parasti viena virsma ir ieliekta un veido bedrīti, bet otra – izliekta un veido galviņu, kas iegulst bedrītē. Locītavas virsmas forma, kas var būt cilindriska, elipsveidīga, seglveidīga, lodveidīga un plakana, nosaka kustību virzienu locītavā. Locītavu virsmas klāj skrimslis, kas kustību laikā darbojas par amortizatoru. Gar locītavu virsmu malām stiepjas locītavu somiņa, kas, savienojot kaulu galus, veido locītavas dobumu. Somiņai ir 2 slāņi: ārējais, kas savieno kaulus, un iekšējais, kas izstrādā locītavu šķidrumu – sinoviju. Tas mazina berzi starp locītavu skrimšļiem un atvieglina to slīdēšanu vienam gar otru.
Locītavās var būt saistaudu, skrimšļaudu un kaulu palīgaparāti, kas pilnveido locītavu uzbūvi un funkciju. Pie saistaudu palīgaparātiem pieder saites, kas sastopamas gandrīz visās locītavās. Saites iedalāmas ārējās un iekšējās. Ārējās stiepjas starp kaulu galiem pa somiņas ārpusi, bet iekšējās savieno kaulu galus locītavu dobumā. Saites ir mazelastīgas, tās nostiprina locītavas, bet ierobežo to kustības. Pie skrimšļaudu palīgaparātiem pieder diski, meniski un locītavlūpas. Diski ir skrimšļa plātnītes krūšu kaula un atslēgkaula, kā arī citās locītavās. Tie izlīdzina locītavu virsmu neatbilstību vien otrai un palielina kustību iespējas. Līdzīgas funkcijas ir meniskiem – 2 pusmēnessveida skrimšļa plātnītēm ceļa locītavā. Locītavlūpas – gredzeniskas skrimšļa plātnītes leca un gūžas locītavās – padziļina locītavu bedrītes, jo pieaugušas klāt tās malām. Kaulu palīgaparāti – lēcveida kauliņi sastopami ceļa, plaukstas un pēdas locītavās. `tie atrodas garāmejošo muskuļu cīpslās un kustības momentā novērš cīpslas berzi gar locītavu.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация