Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:336367
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.01.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    3
2.  Luija XIV laikmets Francijas vēsturē    6
3.  Luija XIV rezidences    13
4.  Versaļas galms    18
4.1.  Galma struktūra un amati    18
4.2.  Galma ceremoniāls    20
4.3.  Mode un etiķetes galmā    22
5.  Nobeigums    27
6.  Izmantotā literatūra    29
7.  Pielikums    30
Фрагмент работы

5. Nobeigums
Referātā tika izpētīts Luija XIV Versaļas galms. Tajos laikos par Luiju XIV un viņa galmu bija tikai divi viedokļi- viens bija aristokrātijas, kas tiešām uz Luiju skatījās kā uz pilnību un galmu kā dzīves mērķi, otrs bija Francijas parastās tautas, kura bija neapmierināta, jo par Luija XIV krāšņā galma izpriecām maksāja zemnieku nodokļi. Varētu teikt, ka, jo Luija XIV galmam cilvēks bija tuvāks, jo vairāk šis cilvēks Luiju XIV pielūdza, bet, jo tālāks cilvēks bija no karaļa un galma, jo vairāk viņš Luiju un Luija galma iedzīvi nicināja. Visu savu mūžu Luijs XIV veidoja savas autoritātes pielūgsmi, sākot jau ar Versaļas pili un beidzot ar galmu, kurš kļuva par atdarināšanas vērtu visā Eiropā. Var teikt, ka galms kļuva par atdarināšanas vērtu visā Eiropā, taču tas bija Luijs XIV, kas noteica galmā pilnībā visu, sākot jau ar galma dienas režīmu līdz pat modei, pēc kuras sekoja pēc tam arī visa Eiropa. Neviens iepriekš nebija iedomājies par tik vienkāršu veidu, kā iegūt pilnīgu absolūtisku varu, taču Luijs XIV to paveica ar savu galmu, jo Luija XIV krāšņā galma izveides motivācija nebija balstīta tikai un vienīgi uz vēlmi labi pavadīt laiku, bet tas bija arī līdzeklis, kā vienlaikus kontrolēt aristokrātiju, mazināt viņas varu un ik dienu vērot jebkuru potenciālo sāncensi. Pat nevar iedomāties, kāds Luija XIV kults notika tajā laikā, cik psiholoģiski spēcīgi tas viss iedarbojās uz cilvēku smadzenēm, lai augstmaņi, kuri paši ir bagāti un pat daudz labāk izglītoti, būtu gatavi darīt jebko, lai būtu blakus monarham kaut uz brīdi, bet tas tikai un vienīgi pierāda uz Luija XIV ģenialitāti.
Liekas, ka Versaļas galms ir bijis dižens un spēcīgs, bet patiesībā, galms bija tikai kā daļiņa no Luija XIV politiskās stratēģijas, tikai vēl viens politiskais instruments, lai monarhs varu noturētu savās rokās. Ko viņam arī izdevās panākt, jo absolūtisma kultūras vēsturē ne tikai spoži zeltītajam 17.gadsimtam, bet arī visām nākamajām paaudzēm gribot negribot radās apziņā pārliecība par varas visatļautību. Pasaulē valdnieki vēl ilgi pēc Luija XIV savu rīcību uzskatīs par absolūti pareizu. Luija XIV Versaļas galmam bija liela nozīme Francijas vēsturē, bet ne tik liela kā pašam Luijam XIV, kuram galms bija tikai savas politiskās autoritātes nostiprināšanas līdzeklis.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация