Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:787218
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.01.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Homēra poēmas    3
  Homēra mākslas veidi    4
  Izmantotā literatūra    8
Фрагмент работы

Senākie grieķu rakstītās literatūras pieminekļi ir episkās poēmas „Iliada” un „Odiseja”; par to rašanās laiku zinātnieki pieņem 9. un 8. gs. p.m.ē.
Abu poēmu sižeti aizgūti no varoņteiku cikla par Trojas karu. Teikas stāsts, ka Trojas valdnieka dēls Parids nolaupījis Spartas valdniekam Menelājam viņa sievu – skaisto Heleni. Tika pārkāpts Grieķijā tik iecienītais viesmīlības likums. Aizvainotais Menelājs un viņa brālis Mikēnu valdnieks Agamemnons, savākuši karaspēku no visas Grieķijas, devās karagājienā pret Troju. Desmit gadus grieķi karojuši pie Trojas, un tikai ar viltību viņiem izdevies ieņemt pilsētu. Troju nežēlīgi nopostīja. Pēc Trojas krišanas grieķi atgriezās mājās. Bet arī grieķu varoņu tālākais liktenis nebija laimīgs. Vēl pirms Trojas kara beigām Ahilleju nogalināja Parids, Agamemnonu pēc atgriešanās mājās noslepkavoja viņa sieva Klitaimnēstra; Menelājs ar savu sievu Heleni vēl ilgi klaiņoja tālu no dzimtenes, bet visilgāk dievi neļāva atgriezties varonim Odisejam. Teiksmas par šiem notikumiem arī veido Trojas mītu ciklu.
„Iliadā” galvenais vēstījuma saturs ir grieķu cīņas pie Trojas; šīs cīņas aizsedz visu – mitoloģiskās scēnas ir tikai epizodes, papildinājums vēsturiskajiem notikumiem.
Darbība „Iliadā” risināta 2 plānos – pie dieviem un cilvēkiem, Olimpā un zemes virsū. Dievi nosaka visu, viņi iejaucas cilvēku dzīvē, nosaka kara gaitu.
Poēmās ir atskaņas no Mikēnu laika kultūras, kurai raksturīgas monumentālas celtnes, krāšņas valdnieku pilis, liela valdnieka vara un verdzības iekārta.
Homēra poēmās visvairāk saista dziļš humānisms un cilvēcība, dzejnieka līdzjūtība varoņu nelaimēm un ciešanām.
Poēmu varoņi ir dziļi cilvēciski: tiem piemīt gan labas, gan ļaunas īpašības. Varoņu raksturi ir stipri individualizēti, tie neatkārto viens otru.
„Iliadā” autors stāsta par seniem laikiem un seniem varoņiem, tāpēc tur vairāk saglabājies senatnes kolorīta, vairāk patosa.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация