Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:255844
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.12.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Vēbera raksts „Politika kā profesija un aicinājums” ir pamatteksts, kurā ir sniegta viņa atbilde uz modernās kultūras un dzīves galvenajiem jautājumiem. Var pat teikt, ka šis teksts ir Vēbera pārdomu kulminācija. Šī teksta rašanās ir saistīta ar 1919. gada 28. janvārī Vēbera nolasīto lekciju, ar kuru gan pats nav īsti apmierināts. Viņš nav apmierināts, jo domas ir saistītas ar pilnīgi ko citu, turklāt šo neapmierinātību pastiprina kultūrvēsturiskā, garīgā stāvokļa pārdzīvojums un vilšanās politiskajā darbībā un dzīvē. Izmantojot lekcijas uzmetumu un stenogrammu, Vēbers izstrādā rakstu „Politika kā profesija un aicinājums”. Politiķa profesijas izvirzīšanai ir nozīmīga loma jau pirmskara Vācijas kultūrkritiskajās diskusijās. Tiek uzsvērts, ka izglītotie cilvēki ir zaudējuši jebkādu interesi par politiku, jo tā ir kļuvusi par necienījamu nodarbi. Tajā laikā Verners Zombarts (1863-1941) norāda, ka profesionāli politiskā darbība ir saistīta ar dzīves vienkāršošanu, novēršanos no tās, ka politika ir baisa un neīsta māksla, kurā tiek devalvēta gan ētika, gan estētika.
Vēbers nolasa lekciju „Politika kā profesija un aicinājums” Brīvo studentu savienībā un Imanuels Birnbaums, šī pasākuma organizētājs savās atmiņās raksta- Vēbers deva piekrišanu, ieradās un nolasīja priekšlasījumu, kura teksts kļuva par mazu politiskās teorijas meistardarbu un demokrātiskās domas dokumentu tajā, tik kritiskajā vācu vēstures brīdī.
Šī darba tapšanas pamatā ir pasaules kara reālijas, kas lika Vēberam uz visu paskatīties jaunā gaismā. Viņš konstatē- Man šķiet, ka mūs vada vājprātīgo orda. Viņam rodas savi priekšstati par pēckara Vācijas politisko struktūru, par tās demokratizācijas un parlamentarizācijas nepieciešamību. Vēbers aktīvi iesaistās politiskās batālijās, piedalās Veimāras republikas konstitūcijas izstrādē, Versaļas miera sarunās. Tas arī ir pamātā tam, lai taptu šis darbs, kas gūst spēcīgu un noturīgu ietekmi Vācijas garīgajā dzīvē un drīz vien kļūst pasaulslavens.
Tā kā šis darbs pie plašākām tautas masām nonāca neilgi pēc pasaules kara beigām, kur Vācija cieta sakāvi, es varētu secināt, ka šim apstāklim ir liela nozīme darba tapšanā. Kā jau iepriekš tika minēts šis Vēbera raksts ir viņa pārdomu kulminācija par modernās kultūras un dzīves jautājumiem, tātad veicot gan vēstures, gan tagadnes analīzi Vēbers ir radījis savu darbu, kas ar laiku kļuva populārs visā pasaulē. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация