Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:844007
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Mūsdienu pasaules zinātniskajā uzņēmumā Maksam Vēberam gandrīz vai vienozīmīgi tiek piešķirts sociologa statuss. Taču zinātniskā rubricēšana nereti ne tikai kavē Vēbera devuma iepazīšanu, bet pat neļauj to izprast. Saasinātā veidā nesen to ir uzsvēris Ulrihs Beks: ” Makss Vēbers ir ne tikai nodibinājis socioloģiju. Viņš to arī vēl pārdzīvos”.
Visprecīzāk laikam Vēberu raksturojis Karls Jasperss, kurš 1920. gadā piemiņas runā saka, ka nedz politikai, nedz mācīta vīra (zinātnieka) nodarbei Vēbera dzīvē nav bijusi galvenā nozīme. Jasperss uzsver, ka Vēbers piešķīris filozofiskai eksistencei tagadnīgu raksturu, un tūdaļ pat nošķīris to no ierastā filozofa tēla. Vēbera filosofija ir tā filosofija, kas izsenis tiek saukta par dzīves mākslu.
Maksa Vēbera bērnības un jaunības konstelācijas ir tipiskas sava laika izglītotās buržuāzijas attiecību kontekstā. Taču „burgerlich” nozīmē ne tikai buržuāzisks, šim vārdam ir daudz senāka vēsture. Sākotnēji ar to apzīmēja pilsētnieku, pilsētniecisku dzīves veidu, bet vēlāk tas kļūst par birgera darbības apzīmējumu. Šo vēsturi vajag ņemt vērā, lai izprastu Vēbera slaveno paziņojumu: ” Es esmu buržuāziskās šķiras loceklis, jūtos kā tāds un esmu uzaudzināts tās uzskatos un ideālos.” Šī birģeriski buržuāziskā pieredze attiecas ne tikai uz mājas iespaidiem, kopdzīvi ar brāļiem un māsām, bet arī uz mājturības veidu un radnieciskajām attiecībām. Pats Vēbers atzīst:” Intelektuāli nobriedu ļoti agri, visā pārējā – ļoti vēlu.”
Vēbers antīkās kultūras norietu skaidro ar pilsētas kultūras pagrimumu un iekšēji orientētas agrārās kultūras rašanos, kas izraisa feodālo struktūru veidošanos. 1894.gadā Vēbers uzsāk darbu Freibergas universitātē un savā uzstāšanās runā paziņo ne tikai par piederību buržuāziskajai šķirai, bet arī par nepieciešamību veidot spēcīgu nacionālu valsti, ko var izveidot un vadīt tikai viņa pārstāvētā šķira. Vēlāk gan viņš uzsver, ka tādus jēdzienus kā ģimene, nācija, armija, valsts, var izmantot socioloģijā, taču šie veidojumi nav sociālās darbības subjekti un kolektīvās gribas vai domas jēdzieni izmantojami tikai metaforiskā nozīmē. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,98 €
Комплект работ Nr. 1149394
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация