Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:311581
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.10.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  BIHEIVIORISMS    3
  GALVENĀ PSIHOLOĢIJAS VIRZIENA KRITIKA    4
  SALĪDZINĀŠANA AR CITĀM PIEEJĀM    5
  VIRZIENA KRITIKA    7
  MOTĪVU NOZĪMĪGUMS BIHEIVIORISTISKAJĀ TEORIJĀ    8
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    11
Фрагмент работы

Psiholoģijas virziens, kas uzskata, ka vienīgais zinātniskās psiholoģijas pētījumu objekts ir uzvedība, t.i. novērojama, izmērāma organisma atbildes reakcija uz ārējās vides ietekmi (stimuliem). Kā uzsver biheiviorisma “tēvs” Džons Votsons, “īsta zinātne nevar neko pateikt par dvēseli vai apziņu, tā var tikai spriest par ārējām reakcijām uz izmērīto stimulāciju” [2]. Biheiviorisms, it īpaši tā radikālais novirziens, tādējādi ir visspilgtākā mehānistiskās paradigmas, pozitīvistiskās pieejas izpausme psiholoģijā. Kopā ar neo-biheiviorismu (skolu, kas koncentrējoties uz organismu uzvedību kā galveno informācijas avotu, tomēr atzīst arī nenovērojamu psihisko procesu nozīmi) tas joprojām ir viens no dominējošajiem virzieniem pasaules, it īpaši ASV psiholoģijā. Radikālā biheiviorisma ignorantā attieksme pret slēptajiem psihiskajiem procesiem šodien vairs neapmierina vairumu psihologu - un tomēr nevar noliegt, ka jebkurš pētnieks lielākā vai mazākā mērā ir “metodoloģisks biheiviorists”. Tas nozīmē, ka praksē galvenais kritērijs cilvēka vērtējumā ir un paliek viņa uzvedība [1], [2], [3].
Psiholoģijas skola vai virziens, kurā tiek uzskatīts , ka vienīgais zinātniskā psiholoģiskā pētījuma priekšmets ir uzvedība. Ar uzvedību tiek saprasts visas ārēji novērojamās reakcijas uz ārējiem stimuliem., ko var objektīvi fiksēt, vai nu ar neapbruņotu aci, vai arī ar speciālu aparāta palīdzību. Biheiviorisms izveidojās mūsu gs sākumā E.B. Torndaika R. Jerkisa veiktajā dzīvnieku uzvedības eksperimentālajā pētīšanā. Pirmo reizi jēdziens minēts 1913. gadā Dž. Votsona darbos; viņš arī kļuva par pirmo teorētiķi, kura darbus biheiviorisma piekritēji sāka aktīvi lietot, izmantojot arī I. Pavlova beznosacījuma un nosacījuma teoriju. Pēc Dž. Votsona uzskatiem, īsta zinātne nevar neko pateikt par dvēselēm vai apziņu, tā var tikai spriest par ārējām reakcijām uz izmērīto stimulāciju. Eksperimentējot (Galvenokārt, ar baltajām žurkām) biheiviorisma piekritēji attiecināja pētījuma rezultātus no dzīvniekiem uz cilvēkiem, pētot iemācīšanu, motivāciju utt. Dž. Votsona darbos jebkādu uzvedību ir nepieciešams uzskatīt tikai kā stimulu – reakciju elementu kopumu. Vēlāk Dž. Votsona piekritēji K. Halls un E. Tolmens, atbildot uz kritiku par mehāniskumu, izveidoja neobiheiviorismu, sarežģījot šo priekšstatu ar mainīgo starp parametru ievešanu(vajadzības, kognitīvais stils). Viens no biheiviorisma principiem – uzvedības stiprināšana atbilstoši nepieciešamā rezultāta sasniegšanai - tiek ļoti plaši izmantots mācīšanā un psihoterapijā. Pamatojoties uz biheiviorismu, tiek izveidotas daudzas psihoterapijas metodes, ieskaitot kognitīvi biheiviorālo. 60. gados biheiviorisma ietvaros radās B. Skinera uzvedības modifikācijas teorija, kas kļuva par vispopulārāko pieeju sociālajā korekcijā un rehabilitācijā. Biheiviorisms kopā ar neobiheiviorismu šodien ir populārākais virziens amerikāņu psiholoģijā un viens no vadošajiem pasaulē, devis lielu ieguldījumu dažādu mācību teoriju izveidē un jaunas psihoterapeitiskās pieejas(biheiviorālā psihoterapijā) izstrādāšanā. [4; 166]…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация