Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:805446
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.03.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Mazo un vidējo uzņēmumu jēdziens    4
  Latvijas uzņēmējdarbības vides raksturojums mazo un vidējo uzņēmumu kontekstā    5
  Pasākumi mazo un vidējo uzņēmumu attīstības veicināšanai    7
  Finansu atbalsts    9
  Informatīvais atbalsts    11
  Nodokļu atlaides    13
  Mazo un vidējo uzņēmumu tautsaimnieciskā nozīme    14
  Nobeigums    16
  Izmantotās literatūras saraksts    18
Фрагмент работы

Mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) nodrošina tirgus ekonomikas stabilu funkcionēšanu un padara to uzņēmīgāku pret inovācijām, vienlaikus palielinot darba devēju slāni un radot jaunas darba vietas. Tie ir būtiski svarīga kvalitatīvas izaugsmes sastāvdaļa, jo šis sektors balstīts uz iniciatīvu un atbildību, tādejādi palielinot patērētāju izvēles iespējas. Latvijai, kura nebūt nav bagāta ar dabas resursiem, kas būtu viens no priekšnoteikumiem, lai attīstītos lielo uzņēmumu sfēra, MVU veicināšanai ir jābūt vienai no svarīgākajām valsts prioritātēm. Valstij ir būtiski veicināt MVU attīstību, jo tas būs pamats valsts kopējai izaugsmei gan ekonomiskā, gan sociālā jomā. Spēcīga un veiksmīga MVU sfēra liecina par ekonomiski veiksmīgu, sociāli stabilu un pārtikušu valsti.
Eiropas mazie un vidējie uzņēmumi nodarbina vairāk nekā 65% Eiropas darbaspēka un sastāda gandrīz 99% no ES 18 miljoniem uzņēmumu, izņemot lauksaimniecības nozari. [12] Arī Latvijā nelielās teritorijas un tās rūpniecības īpatnību dēļ darbojas liels mazo uzņēmumu skaits. Saskaņa ar Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes 2002. gada datiem no visiem aktīvajiem Latvijas uzņēmumiem tikai 12% var tikt atzīti par lieliem uzņēmumiem, kuros strādā vairāk par 250 cilvēkiem. [8;22] Pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm, MVU akumulē 70% no darbaspēka valstī un rada aptuveni pusi no Latvijas nacionālā kopprodukta. [13] Tā kā MVU sastāda tik lielu daļu no Latvijas ekonomiski aktīvajiem uzņēmumiem, tad neapšaubāms ir fakts, ka tie spēlē nozīmīgu lomu uzņēmējdarbības vides veidošanā. Ņemot vērā, ka uzņēmējdarbības vide ietver sevī tādus faktorus kā valsts nodokļu politika, valsts atbalsta politika, likumdošana u.c., analizējot MVU lomu, galvenokārt ir jāpievēršas tieši šiem jautājumiem. No uzņēmēju aptauju rezultātiem un MVU intereses pārstāvošo nevalstisko organizāciju sanāksmju, konferenču noslēguma ziņojumiem var secināt, ka daudzi no šiem faktoriem Latvijā nav labvēlīgi uzņēmējdarbības attīstībai, turklāt jo mazāks ir uzņēmums, jo vairāk to ietekmē problēmas tieši šajā jomā. Neskatoties uz to, ka Latvija ir veiksmīgi piesaistījusi tiešās ārvalstu investīcijas, uzņēmējdarbības vidi Latvijā joprojām nevar uzskatīt par iespējami labvēlīgu, it īpaši mazā un vidējās uzņēmējdarbības attīstības kontekstā.

Mazo un vidējo uzņēmumu jēdziens
Latvijas Republikas „Komercdarbības atbalsta kontroles likumā” mazais vai vidējais uzņēmums tiek definēts kā „uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kurā strādā ne vairāk par 250 darbiniekiem un kura gada neto apgrozījums nepārsniedz divus miljonus latu vai bilances kopsumma — vienu miljonu latu. „ Turklāt šiem uzņēmumiem jāapmierina “neatkarības” kritērijs: ne vairāk par 25% no to pamatkapitāla vai balsstiesībām drīkst piederēt vienam vai kopīgi vairākiem uzņēmumiem, kas neatbilst mazo vai vidējo uzņēmumu definīcijai.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1116456
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация