Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:995879
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 11.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads –terminu skaidrojumi ētikā    3
1.  Ētika    3
1.1.  Pieejas realitātes uztverē    3
1.2.  Cieņa pret cilvēku    4
1.3.  Pareiza rīcība un pienākums    4
1.4.  Maksimālā labuma meklējumi jeb utilitāra pieeja    4
1.5.  Pareiza motivācija    5
1.6.  Dzīve saskaņā ar dabu    5
2.  Māsu darba ētika    5
3.  Ētikas kodekss    7
4.  Ētikas kodeksa ētiskais statuss    7
5.  Ētikas kodeksa juridiskais statuss    8
6.  Ētikas kodeksa profesionālais statuss    8
  Nobeigums    9
Фрагмент работы

Šajā darbā tiks aplūkota medicīnas māsas ētika . Māsas darba ētika pievēršas šī darba morālajiem aspektiem , kas ir tā neatņemama sastāvdaļa . Māsa darbs ir cieši saistīts ar morāli gan pagātnē , gan tagadnē . Māsas darba ētika ir nesaraujami saistīta ar šīs profesijas vēsturi , uzdevumiem , vietu sabiedrībā, sociālo kontekstu un teorētisko pamatu. Turpmāk tiks sniegta šo attiecību konkrētāka izpratne, ko ievadīs terminu skaidrojums.

Morāle (lat.moris- raksturs, paradums, dzīvesveids, uzvedība, iekšējā daba) ir principi, vērtības, normas un ideāli, kurus cilvēki ievēro savā dzīvē un uzvedībā.
Ētika (sengr.: tikums, raksturs, paradums) ir filozofiska mācība par morāli un tikumību . Tā pēta dzīves vērtības, normas , principus un ideālus . Ētika ir zināšanas un refleksija par morāli. Īpašības vārdus ētisks un morāls ir iespējams lietot kā sinonīmus.
Principi ir pamatprasības, kas skar cilvēka būtību. Tie veido cilvēka iekšējo pārliecību, kas iekļaujas uzvedības motivācijā.
Vērtības ir priekšstati par jēgpilno, saprātīgo,nozīmīgo cilvēka dzīvē.Vērtības ir dzīves orientācijas zīmes un mērķa apzīmējums . Ētiskās pamatvērtības ir labestība, labvēlība, taisnīgums, godīgums, vienkāršība, mērenība.
Normas ir izturēšanās paraugi un priekšraksti cilvēka sociālajām lomām. Sociālā loma, piemēram , tēvs , māte , ārsts , māsa , skolotājs un tml., liek uzvedībā ievērot noteiktas prasības.Ir svarīgi zināt šo terminu nozīmi, lai tos pareizi saprastu un lietotu . Etiķete ir ārējās uzvedības forma un vispārpieņemti noteikumi , kurus daži cilvēki var uzskatīt par maznozīmīgiem ( Lielbritānijā , piemēram , ir pieņemts vīriešiem piecelties , ja telpā ienāk sieviete) . Profesionālais ētikas kodekss regulē noteiktas profesijas pārstāvju uzvedību un starpprofesionālo saskarsmi. Reliģiskā pārliecība iekļauj cilvēku vispārējā, dievišķajā plānā un vērtē viņa uzvedību pēc saskaņas ar šo plānu ( piemērs – katoļi nepieļauj kontracepciju, jo tā esot pretrunā ar Dieva nolikto seksualitātes mērķi ). Estētiskā pieeja cilvēka uzvedību vērtē pēc skaistuma un mākslinieciskās uztveres kritērijiem ( piemērs – daļa cilvēku estētiski noraida telpu izraibināšanu ar nesaskanīgām krāsām un rotājumiem).…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация