Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
12,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:666094
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.06.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievad    3
1.  Mediju atbildības un brīvības jēdziena saturs    4
2.  Mediju atbildības līmeņi    5
3.  Mediju atbildība un ētika    6
4.  Preses brīvības un atbildības noteikšana    7
5.  Mediju brīvības un atbildības dimensijas problēmas    8
  Nobeigums    10
Фрагмент работы

Ievads

Preses brīvība ir mediju īpašība, kas raksturo medija neatkarību no dažādām tā darbību ietekmējošiem faktoriem. Brīvības nams (Freedom House) dažādās valstīs kopš 1979. gada klasificējusi preses un raidorganizāciju sistēmas kategorijās – „brīvas”, „daļēji brīvas” un „nebrīvas”. Latvijas prese, piemēram, ietilptu kategorijā „brīva”, bet kā liecina pēdējo gadu priekšvēlēšanu perioda atspoguļojums, preses brīvība reizēm Latvijā ir apdraudēta un pretendē uz „daļēji brīvas” preses statusu.
Preses atbildība ir pienākumi un standarti, kurus piemēro kāda mediju organizācija (piemēram, Latvijas Žurnālistu savienība) un šīs normas ir kopīgas kā ikvienam atsevišķam profesionālim, tā mediju organizācijai kopumā.
Abas šīs īpašības ir vienotas kopīgā dimensijā attiecībā pret diviem objektiem – auditoriju un īpašnieku. Transnacionālā mediju piederība kādam globālam ekonomiskajam spēkam ietekmē gan medija atbildību, gan brīvību, tādēļ īpaši svarīgi ir aplūkot mediju atbildības un brīvības dimensiju Eiropas Savienībā. Šī ir viena no būtiskākajām problēmām mediju vidē mūsdienās.
Neapšaubāmi medijiem ir izšķiroša loma demokrātiskas, kapitālistiskas sabiedrības kultūras veidošanā. Mediji ekonomiski ir dziļi iesaistīti tirgū un patēriņa virzībā; tie arī pieskaņojas politikas ikdienas ritmam; tie mums piedāvā daudz dažādu pasaules uzskatu, vietēju un nacionālu, globālu, kas pieejami caur dažādiem žanriem un tehnoloģijām. Tiek uzskatīts, ka mediji veido mūsu identitātes, vērtības un uzskatus. Tieši tādēļ mediju vara nedrīkst pārsniegt savas auditorijas tiesības un neizpildīt tās ekspektācijas. Mediju atbildības un brīvības mijiedarbību ir svarīgi novērot un analizēt, jo šīs mijiedarbības negatīvās sekas var izraisīt auditorijas uzmanības un uzticības zudumu mediju organizācijām.
Šajā darbā tiek aplūkots mediju atbildības jēdzienu nozīme, saturs, atbildības līmeņi un mediju atbildība ētikas kontekstā, vadoties pēc P. Schlessinger, D.McQuail, P. Jones, E.Levita un A.Shelton teorētiskajām nostādnēm.





1. Mediju atbildības un brīvības jēdziena saturs

Rietumos preses brīvību vispārīgi saista ar Sieberta tā saukto libertāriešu preses teoriju (1956), kas saistās ar personisko brīvību, privātīpašumu un peļņas motīvu vai KHAAS (CHAOS) – konkurence, heterogenitāte, autonomija, atvērtība un savtīgums - paradigmu (Merrill,2000a). Libertariāņu preses nolūks ir „informēt, izklaidēt un pārdot”, bet galvenokārt palīdzēt atklāt patiesību un pārliecināties par valdības atbilstošu darbību (Siebert et al., 1956:7) .

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация