Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:670943
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Par ko mācīja Buda?    4
1.1.  Budisms, kā reliģija    4
1.2.  Budisms, kā folozofija    6
2.  Laimes aspekts A. Šopenhauera darbā “Aforizmi dzīves gudrībai”    8
  Nobeigums    13
  Izmantotā literatūra    14
Фрагмент работы

Katrs no mums kādreiz ir aizdomājies; kas ir laime un kur tā slēpjas, bet rast kopējo atbildi uz šo filozofisko jautājumu ir neiespējami, jo katrs zem vārda “laime” saprot kaut ko savu. Viens meklē laimi draugos, otrs mīlestībā, trešais izpriecās, bet ceturtais saka, ka laimes vispār nav. Jā, nav pasaulē saskaņotības, bet varbūt tās nav mūsos?! Kā Bulgakovs teica savā romānā Suņu sirds: “Разруха не в клозетах, а в головах”, šis izteiciens latviski varētu skanēt šādi: Haoss ir galvās, nevis apkārtnē.
Pasaulē bija divi cilvēki, kuri dzīvoja dažādos laikos un diametrāli pretējās debespusēs, tomēr laimi izprata līdzīgi. Viens no tiem ir Sidhārtha Guatama – Buda ( kas nizīmē no sanskrita val. Buddha – apskaidrotais, atmodinātais [1, 85] ), Austrumu reliģijas – budisma, pamatlicējs, otrs Eiropas filozofs, kurš ieviesa jēdzienu “Pasaules griba” A. Šopenhauers. Viņš uzskatīja, ka visaptverošā griba dabā izpaužas kā neapzināta aktivitāte un iemiesojas tajā. Mēs varam nojaust un censties apjēgt, ka patiesībā aiz šīs parādību pasaules slēpjas griba kā lietu būtība. Griba kā lietu būtība vispārinājumā vienmēr ir potenciāls spriegums, jo tā cenšas izrauties no lietu un parādību čaulas un atgriezties sevī. Šim spriegumam ir tendence samazināties, ja notiek pāreja no atsevišķa individuālā uz vispārīgo. Tāda virzība izpaužas, piemēram, vairošanās tieksmē: katrs indivīds rada sugu kā vispārīguma pakāpi, turpretī atsevišķais ir pasaules gribas realizācijas zemākā pakāpe. Tas nosaka arī cilvēka dzīvi, kurā pasaules gribas spriegums parādās kā ciešanas un bēdas. Atvieglojumu viņš var gūt “vispārinoties” – atsakoties no tā, kas viņā īpatnējs, atsevišķs, un tuvojoties vispārīgajam.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация