Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:850978
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.01.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Teorija kā radās mēness   
  Mēness   
  Kas ir uz mēness   
  Mēness virsma   
  Kāpēc mēness izskats mainās   
  Mēness pirmā fāze   
  Mēness otrā fāze   
  Mēness trešā fāze   
  Mēness ceturtā fāze   
  Kāpēc mēness spīd   
  Kas ir aptumsums   
  Secinājumi   
Фрагмент работы

Populārākā teorija ir tāda, ka 4,5 miljardi gadu atpakaļ Zeme sadūrās ar kādu lielu debess ķermeni, un šī trieciena rezultātā izveidojušies gabali savākušies uz orbītas ap Zemi. Tālāk tie nepārtraukti sadūrušies, drupinājušies un ir izveidojusies auksta masa, kura ar laiku sablīvējusies līdz beigās kļuva par Mēnesi. Tagad Mēnesim ir garoza un mantija, bet nav ne šķidra kodola, ne magnētiskā lauka. Tā ģeoloģiskā attīstība beigusies pirms vairākiem miljardiem gadu.
MĒNESS
Mēness ir mūsu Zemes vienīgais dabiskais pavadonis (debess ķermenis, kas riņķo ap planētu vai zvaigzni) un tas riņķo ap to aptuveni 384000 km lielā attālumā. Salīdzinot ar citiem kosmosa attālumiem, tas ir mazs attālums, bet priekš zemes cilvēkiem tas ir pietiekams attālums, jo ja cilvēks ar automašīnu mēģinātu šādu attālumu veikt, viņam būtu jābrauc ( ar 100 km/h) apmēram 5 mēneši. Mēness diametrs ir 3475 km liels un, salīdzinājumā ar Zemes diametru, tas ir gandrīz 4 reizes mazāks par to. Pēc manām domām tā ir liela atšķirība, jo mēness Zemi apriņķo lielā ātrumā, jo visu zemi tas ir apriņķojis 27 dienās un 8 stundās. Mēness diametrs ir 3 474 km.Tas rotē ap asi precīzi ar to pašu periodu, tajā pašā plaknē un virzienā. Tāpēc no Zemes redzama tikai viena puslode ( precīzāk – 59 % virsmas) . Mēness diena un nakts ilgst divas mūsu nedēļas un, kaut arī tas pagriež pret Sauli te vienu te otru pusi, šajā laikā Mēness virsa pagūst gan stipri sakarst, gan stipri atdzist temperatūra mainās no+115oC svelmainā dienā līdz -160oC ledainā naktī. Uz Mēness nav ūdens, tādēļ uz tā nevar dzīvot dzīvnieki un augt augi. Mēness virsu veido plaši līdzenumi un lieli kalni, kurus izrobo neskaitāmi krāteri. Mēness pats nespīd. Tas kā liels spogulis atstaro saules gaismu.
Uz mēness novērojamas ļoti daudzas vājas mēnesstrīces, kuru centri dažkārt atrodas pat 700 km dziļumā un kurām ir tendence atkārtoties ar tādu pašu periodu, ar kādām mēness ķermenī mainās Zemes un Saules izraisīto paisuma spēku radīto deformāciju lielums. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация