Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:394611
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.05.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Vaidavas (Metimnes) pilskalns ir valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis.
1998. gada 29. oktobrī Kultūras ministrija izdevusi rīkojumu Nr. 128. „Par valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu”. Šajā sarakstā iekļauts arī Vaidavas pilskalns, taču kļūdas pēc pie Kocēnu pagasta, jo patiesībā tas atrodas Vaidavas pagastā. Vaidavas pagasta teritorijas plānojumā kultūrvēsturiskā mantojuma sadaļā pie valsts aizsargājamajiem kultūras un tieši arheoloģijas pieminekļiem Vaidavas pilskalns gan parādās, bet tas, iespējams, izskaidrojams ar to, ka šī Vaidavas pagasta teritorijas plānojuma veicējs ir zinājis patieso Vaidavas pilskalna atrašanās vietu. Par to norāda arī fakts, ka valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļu kodi visiem pārējiem objektiem ir no 2493 – 2500, bet Vaidavas pilskalnam kods ir 2451.Vaidavas pagasta teritorijas plānojums stājies spēkā 2004. gada 17. jūlijā.

Arheoloģijas pieminekļi ir senās dzīves vietas (apmetnes, ciemi, pilskalni, ezera mītnes, viduslaiku mūra pilis, vēsturiskais slānis), dažāda veida senkapi un to virszemes veidojumi, viduslaiku kapsētas, kulta vietas (akmeņi, koki, alas, birzis), hidrotehniskās būves, ceļi, ražotņu paliekas, depozīti, senās kauju, apspriežu, tiesu un pulcēšanās vietas, kuģi un to kravas, senie priekšmeti, kas ir roku darbs. Arheoloģijas pieminekļi var atrasties zemē, virs zemes vai ūdenī un tiek pētīti ar arheoloģiskām metodēm.

Atrašanās vieta: Vaidavas pilskalns atrodams, ja braucot pa Murjāņu – Straupes – Valmieras šoseju, Rubenē iepretim baznīcai nogriežas no šosejas pa labi pa lauku ceļu. Pēc 800 m, pabraucot garām Vīlandu mājām ceļa kreisajā pusē, ceļš ieved mežā. Vaidavas pilskalns (norādes uz to izliktas gan pie šosejas, gan pie paša pilskalna) atrodas mežā, ceļa labajā pusē. Pilskalns atrodas Vaidavas ezera ziemeļaustrumu krastā, kas veido pilskalna rietumu sānu. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация