Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:681554
 
Оценка:
Опубликованно: 08.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Metodikas jēdziens un būtība
Metodika ir paņēmienu kopums, kas izmantots kāda darba veikšanā; arī pedagoģijas virziens (nozare), kas pētī priekšmeta mācīšanas un skolēnu audzināšanu paņēmienus un metodes.

Socioloģiska rakstura pētījumos metodika ir pētījuma pamats, bāze, pēc kā izvēlēts veids, kā pētījums tiks veikts.

Metodoloģija un metodika (grieķu vai. methodos – pētījuma izziņas ceļš; logos – vārds, mācība) apzīmē izziņas procesa instrumentus, principus, līdzekļus un paņēmienus, no kuriem metodoloģija veido pētījuma vispārējo stratēģiju, bet metodika – pētījuma taktiku.


Metodikā ietilpst primārās jeb pirminformācijas ieguves metodes (par to var kalpot kā statistika, tā novērojumi, aptaujas, eksperimenti, u.tt.), izlases kopas jeb iztvēruma noteikšanas paņēmieni (izvēloties atbilstošu mērķauditoriju), socioloģiskās informācijas analīzes un statistiskās apstrādes metodes u.c.
Lai veiktu socioloģiskos pētījumus, ir nepieciešams noteikts teorētisko zināšanu minimums gan filozofijā, gan psiholoģijā, gan sociālajā psiholoģijā u.tml. Plānojot noteiktas sociālās informācijas ieguvi, jānoskaidro, cik pilnīgi tā atspoguļojas objektā, tā stāvoklī un procesos, un atbilstoši risināmajai problēmai, pētījuma mērķim un uzdevumiem, jāizvēlas piemērotākās pētījuma metodes –aptaujas( anketēšana, testēšana, intervijas), analīzes, eksperimenti.
Socioloģijas speciālo informācijas ieguves metožu kopā kā pati nozīmīgākā tiek iekļauta aptauja, novērojumi, dokumentālā analīze, ekspertvērtējums, socioloģiskais eksperiments u.c. Ņemot vērā to, ka sociālā psiholoģija savulaik bijusi iekļauta socioloģijas struktūrā, tās metodes, kā, piemēram, sociometrija, arī tiek izmantotas sociālās informācijas ieguves procesā.


SOCIĀLĀS UN TIESISKĀS IZZIŅAS METOŽU RAKSTUROJUMS

Par sociālās izziņas avotiem visbiežāk tiek izmatoti tādi dati, no kuriem var izlobīt atbildes uz pētījuma problēmas jautājumiem.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1175336
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация