Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:595451
 
Оценка:
Опубликованно: 24.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

M. FUKO MORĀLE UN ĒTIKA
Mišels Fuko pats uzsvēris trīs savu interešu un pētījumu virzienus jeb asis to savstarpējā saistībā: 1) zīmju sistēmu jeb zināšanu tehnikas; 2) varas tehnikas, kas vada un nosaka cilvēku uzvedību un attiecības citam ar citu; 3) sevis paša jeb patības tehnikas, kas ļauj "indivīdiem pašiem vai ar citu palīdzību ietekmēt savu ķermeni un garu, domas, rīcību, esamības veidu un visbeidzot sevi pārveidot, lai sasniegtu noteiktu laimes stāvokli, tīrību, gudrību, pilnību vai nemirstību" (29, 783). Sekojot marksisma tradīcijai, dažkārt Fuko aplūko minēto teh­niku kopsaisti ar ražošanas tehnoloģiju jeb lietu ražošanu un pārveidi.
Trīs "problēmu tipi" jeb tehnikas, jeb prakses, to stratēģija un taktika (29, 697) - zināšanas, vara un individuālā rīcība (conduit) (29, 697) - attiecas uz trim savstarpēji saistītām pieredzes asīm jeb piere­dzes laukiem: uz zināšanu ieguvi, uz varas attiecībām sabiedrībā un uz patību. Jebkura parādība - vājprāts, seksualitāte vai sodīšana utt. -organizēta kā zināšanas, kā politikas un varas klātbūtne un vienlaikus ari kā individuāla izvēle un morāla attieksme. Tās ir trīs asis, kurām pievērsta uzmanība, - gan katrai atsevišķi, gan to kopsakara daudz­veidīgajām izpausmēm visdažādākajās vēsturiskās un mūsdienu pie­redzes struktūrās un darbībā. Katrai no sfērām ir veltīti atsevišķi pētījumi. Pirmajai - zināšanu subjekta asij - "Klīnikas dzimšana" ("Naissance de la clinique") un "Zināšanu arheoloģija" ("L'Archeologie du savoir"), varas subjekta asij - "Uzraudzīt un sodīt" ("Surveiller et punir") un pēdējai - ētikas asij - "Seksualitātes vēsture" ("L'Histoire de la sexualite"), kā arī raksti un intervijas presē.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация