Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:986239
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.05.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    3
  Literatūras analīze    5
1.  Mežu un kalnu dievības    11
1.1.  Satīri un silēni    11
1.3.  Dievs Pāns    12
1.4.  Kentauri    13
2.  Ūdens būtnes    15
2.1.  Sirēnas    15
2.2.  Skilla un Haribda    17
2.3.  Dievs Ahelojs    19
3.  Pazemes valstības būtnes    20
3.1.  Kerbers    20
3.2.  Erīnijas    21
4.  Mīts par gorgonu Medūzu, gorgonas māsas graijas    23
4.1.  Māsas gorgonas un gorgona Medūza    23
4.2.  Graijas    25
5.  Citas sengrieķu mitoloģijā sastopamās miksantropiskās būtnes    26
5.1.  Ciklopi un hekatonheiri    26
5.2.  Harpijas    28
5.3.  Sfinksa    29
  NOBEIGUMS    30
  Literatūras un avotu saraksts    32
  Pielikums    33
Фрагмент работы

NOBEIGUMS
Sengrieķu mitoloģijā sastopamas daudz un dažādas miksantropiskās būtnes, tās var būt kā atsevišķas, jau tieši savā izskatā radītas būtnes vai arī kā pārvērstas būtnes no cilvēkiem, pusdieviem kā dievu sods par necieņu vai nepareizu rīcību. Šo būtņu uzdevumi ir dažādi, tāpat kā to izskats. Vienas no būtnēm ir atbildīgas par dabu, pazemes valstību, atriebību, citas ir vien kā mītiski briesmoņi, kuri iedveš cilvēkiem šausmas.
Pētot sengrieķu mitoloģijā sastopamās miksantropiskās būtnēs, autore nonāca pie secinājuma, ka pārsvarā visas miksantropiskās būtnes, ja vien tie nav dievi, pilda otrā plāna lomas. Mītos un teiktās pārsvarā akcents tiek likts uz dažādiem sengrieķu mitoloģijas varoņiem, kā piemēram, Hērakls, Odisejs, Jāsons, Edips, kuru dzīvē un notikumos piedalās dažādas miksantropiskās būtnes. Sengrieķu mīti, kuros var sastapt daudzas un dažādas miksantropiskās būtnes, piemēram, sirēnas, harpijas, Skilla un Haribda, Aīda valstības sargsuns Kerbers, kā arī kentaurs Heirons un Ness, ir mīti par Hērakla varoņdarbiem, mīts par Argonautiem, mīti par Odiseja klejojumiem. Miksantropiskās būtnes, kuras ir vienlīdz arī dievi, piemēram, upes dievs Ahelojs un dievs Pāns ir mītu galvenie varoņi, nevis otrā plāna tēli. Tiesa, upes dievs Ahelojs sengrieķu mītos nav plaši pieminēts, bet par galveno notikumu vienmēr tiek minēta tā cīņa ar Hēraklu.
Sengrieķu mītisko būtņu izskats ir dažāds, taču tos vieno atsevišķas kategorijas. Daudzu būtņu izskatā sastopamas čūskas, tās var būt matos, kā astes vai kā galvas. Piemērs ir gorgonas un erīnijas, par tām minēts, ka to matu vietā lokās čūskas. Arī Aīda valstības sargsuņa Kerbera izskatā minēta čūska, kura ir suņa astes vietā. Vēl kā atsevišķa kategorija ir jāmin āži un zirgi. Pārsvarā būtnēm ir cilvēka seja, taču ķermeņa apakšdaļa atveidota āža vai zirga izskatā, tām var būt arī ragi. Par piemēru minami kentauri, dievs Pāns, satīri un silēni. Sievišķīgās miksantropiskās būtnes bieži sastopamas puscilvēka, pusputnu izskatā. Piemēri: Sfinksa, sirēnas un harpijas. Var secināt, ka būtņu izskatos ir redzamas līdzības un pārsvarā sengrieķu mitoloģijā, miksantropisko būtņu izskata īpašībās redzamas čūskas, āži, zirgi un putni.
Lai izpētītu sengrieķu mitoloģijas miksantropiskās būtnes, autore nonāca pie secinājumiem, ka ir jāiepazīstas ar katru mītu, kuros tās sastopamas. Nav iespējams veidot pilnīgu aprakstu par kādu no būtnēm, ja nav zināms viss mīts. Gan sengrieķu dievi, gan šīs būtnes ir savā starpā cieši saistīti. Tie viens otram atriebjas, tie mīl un nīst savā starpā, tādēļ neiepazīstoties ar katru atsevišķo mītu, nav iespējams secināt pilnīgu kādas atsevišķas būtnes nozīmi, uzdevumu, nepieciešamību un darbību sengrieķu mitoloģijā.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1332457
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация