Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:513631
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.01.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads   
2.  Satura izklāsts   
  Mīts, tā būtība un izpausmes   
  Mīts kā reliģijas atspulgs, cilvēkam nepieciešamās ticības iemiesojums   
  Popkultūras radītie mīti un to ietekme uz jauniešiem   
  Gan seno, gan mūsdienu radīto mītu kopīgās un atšķirīgās īpašības   
  Aktuālās vērtības, ko mūsdienās jaunieši meklē savos elkos?   
4.  Izmantoto uzziņas anketu saraksts   
Фрагмент работы

Parasti, runājot par mitoloģiju, tiek izmantotas visas iespējas, lai noskaidrotu un aprakstītu iespējami senākos tās slāņus, analizētu tālās senatnes balsis un mantojumu, jo vismaz latviešu kultūrā stingrs ir uzskats, ka mitoloģija kā senajā zelta laikmetā izplatītā pasaules uzskata pamats ir vērtība. Šāda pieeja tajā pat laikā strikti nodala mitoloģijas funkcionēšanas periodu, ierobežojot to ar, taisnību sakot, konkrēti nedefinētu laika posmu pagātnē. Jaunākā laika, mūsdienu materiāls, lai cik tas būtu apšaubāms vai uzticams, līdzīgi kā folkloras sakarā, bieži paliek bez ievērības, tiek uzskatīts par kļūdainu veidu, vai pat viltojumu. Turklāt, jēdzienam mīts pastāv desmitiem definīciju, kas ļauj arī mitoloģijai kā mītu kopuma jēdzienu izprast visai plaši un dažādi, padarot jebkuru vērtējumu subjektīvu un relatīvu. Lai cik tas dīvaini neliktos, nu jau gandrīz pusotra gadsimta ilgajā moderniem priekšmetiem atbilstošās izpētes gaitā mitoloģijas kā zinātnes izpētes objekts nav īsti skaidrs.
’’Definīcijas un likumi ir nepieciešami. Neviens pētnieks nevar ķerties pie tik milzīgi liela materiāla bez atbilstoša līdzekļu arsenāla palīdzības. Un tieši tādēļ, ka šādi mēģinājumi tik bieži izdarīti, pētniekam esot vāji sagatavotam, folkloras zinātne ir tik daudz no tā cietusi un tik ilgi palikusi neatzīta.’’ Šos sera Lorensa Gomma (Gomme) vārdus attiecībā uz folkloru kopumā citē angļu mitologs Lūiss Spenss savā grāmatā ’’ Ievads mitaloģijā.’’ Šī grāmata iznākusi laikā, kad mitoloģijas pētniecība pasaulē jau bija pārdzīvojusi savu krāšņāko uzplaukumu, bet latviešu pētnieki (kā, piemēram, profesors Pēteris Šmits) bija apkopojuši savus pirmos rezultātus tas ir – 1921. gadā. Spenss izsaka arī šādu domu: “Dievi lielie mitoloģijas kavēkļi ir atzītu definīciju, kā arī šā priekšmeta vēsturisku un filozofisku apskatu trūkums, lai koordinētu pētījumu rezultāti.” Šis konstatējums gan var šķist apstrīdams tādēļ vien, ka mītu pētījumi veikti visai dažādos virzienos un tādēļ tie vispār nav koordinējami, tomēr nevar apšaubīt, ka jebkādi pētījumi iespējami tikai tad, kad iezīmēts pētāmais lauks, tātad definēts pētāmais objekts.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1143668
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация