Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:526697
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.11.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Monopolu var raksturot arī plašākā nozīmē, kā firmu, kurai ir vara diktēt tirgus cenu. No šāda skatu punkta monopolfirma var būt gan liela, gan arī ne visai liela, tomēr tai jākontrolē solīda dotās preces tirgus daļa. Piemēram, Lielbritānijā uzņēmums var kļūt par monopolu, ja tas kontrolē 25 un vairāk procentus no attiecīgās preces vai pakalpojuma realizācijas daudzuma.
Tieši monopolstāvoklis dod iespēju monopolistam noteikt monopolcenas, kas pārdošanas variantā ir augstākas par cenu pilnīgās konkurences apstākļos. Tā rezultātā tas iegūst monopolpeļņu, kuras apjoms ievērojami pārsniedz normālo peļņu. Praktiskajā ekonomikā ir nepieciešams labi iepazīt monopoltipa uzņēmumu, jo tīrais monopols ir retums, tomēr ekonomiskajā teorijā šāds skatījums nav attaisnojums, jo tad robežas starp monopolu un oligopolu pamazām izzūd ( oligopols- situācija, kad tirgu pilnībā kontrolē ierobežots pārdevēju skaits). Rezultātā tiek ierobežotas tirgus formas analīzes iespējas, pirmkārt, tīrā monopola, tāpat kā pilnīgās konkurences firmas, analīze ļauj spilgtāk parādīt šo tirgus formu būtību, otrkārt, starp monopolu un oligopolu ir visai interesantas atšķirības.
Tīrais monopols praksē ir reti sastopams, jo visām precēm parasti pastāv kāda aizvietotāj prece, tomēr Latvijā ir uzņēmumi, kas ir ļoti tuvi tirgus monopolam: „Lattelekom”, ”Latvenergo”’, „Latvijas gāze”. Tādējādi monopola problemātika arī pie mums ir aktuāla.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1122069
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация