Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:762006
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.11.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Katrā no šīm pasakām tēlojums ir rādīts it kā no dzīvnieku skatu punkta. Dzīvnieki darbojas līdzīgi cilvēkiem, kuri spēj patstāvīgi rīkoties, un tiem tiek piedēvētas cilvēkam raksturīgas gan fiziskās īpašības (runāt, iet, skriet, rakt u.c.), gan garīgās īpašības (domāšanas spējas, prieks, bailes, labsirdība u.c.)
Līdz ar to pasakās šiem dzīvniekiem izveidojas arī noteikti raksturi, ar ko parasti šie dzīvnieki asociējas arī ārpus pasakām. Piemēram, pasakās lapsa vienmēr ir viltīga, vilks neattapīgs un lācis ir mūžīgais vientiesis. Tomēr šie tēli nav vis tik viennozīmīgi, jo pasakās var izlasīt arī par lapsas izpalīdzību („Vilks medībās”) un vilka izpalīdzību („Suns par bērna glābēju”). Šeit, protams, ir jārunā par šīs izpalīdzības patiesajiem motīviem – pirmajā gadījumā lapsa izpalīdzēja strazdam, jo vēlējās sariebt vilkam, bet otrā gadījumā vilks izpalīdzēja sunim, lai labi paēstu uz tā rēķina. Zināma savtība tomēr slēpjas zem šīs izpalīdzības.

Lasot pasakas, nonācu pie vairākiem secinājumiem, un viens no tiem ir pasakās pastāvošā hierarhija, kas, manuprāt, jau izveidojusies sirmā pagātnē. Hierarhijas pašā augšā atrodas cilvēks. Tātad viņam piemīt vara un kontrole pār visu. Zemāk atrodas mājas dzīvnieki. Citiem vārdiem, dzīvnieki, kurus cilvēks ir pieradinājis un pakļāvis saviem uzskatiem un likumiem. Un pašā apakšā atrodas meža zvēri, kuriem piemīt dzīvnieciskie instinkti, kuri ir plēsīgi, un viņiem rūp tikai tas, lai tie būtu paēduši. Tas pilnībā ir pieņemami, jo mājas dzīvniekiem pārtiku sarūpē cilvēki.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация