Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:854081
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Musulmaņu tiesību zeme-Islama reliģijas daļa    5
2.  Šariats kā musulmaņu tiesību avots    7
3.  Musulmaņu tiesību rašanās    9
3.1.  Īpašuma tiesības    10
3.2.  Saistību tiesības    11
3.3.  Laulības un ģimenes tiesības    12
3.4.  Krimināltiesības    13
3.5.  Tiesas process    13
4.  Musulmaņu tiesību atšķirība no romāņu ģermāņu tiesībām    15
5.  Musulmaņu tiesību kodifikācija    16
  Nobeigums    17
  Izmantotā literatūra    19
Фрагмент работы

Musulmaņu tiesību sistēma ir pasaules regulējamo attiecību daļa. Arī tagad daudzās valstīs, kur dzīvo musulmaņi, tiek pausta uzticība islāmam, kas izteikts dažādos normatīvajos aktos un pat konstitūcijās. Tādas valstis ir Tunisija, Alžīrija, Irāna, Pakistāna un diemžēl arī Afganistāna. Tomēr dažkārt dažas no tām tiecas arī uz jaunu attīstību un modernizāciju. Musulmaņu tiesības ir nemainīgas, taču viennozīmīgi var piebilst, ka tās ir pietiekami elastīgas un spēj pielāgoties mūsdienu pasaulei, par to liecina Turcijas un Irānas patlaban Tuvajiem Austrumiem piedāvāti sociāli politiskie modeļi. Turcijai raksturīgi „ Kemala Ataturka valdošo ideju filozofijas pamati, kas paredz, ka valstij, lai tā zeltu un plauktu, jākļūst par modernās civilizācijas daļu un jāpieņem daudz no tā, kas raksturīgs tieši Rietumiem, tai skaitā arī jāpiešķir vienlīdzīgas tiesība sievietēm, jāmāca modernā zinātne un jāatdala reliģija no valsts, lai tā vairs nevar ietekmēt valdības vai tiesu darbību.
Islama Irāna ir tieši pretpols. Tās ideoloģijas pamatpostulāti saka: „ visas mūsu likstas rodas no tā, ka mēs esam pametuši savu reliģiju, savu kultūru, mēs ķēmojamies pakaļ neticīgajiem, vienīgais veids, kā sasniegt to ko mēs ceram un vēlamies dzīvē, gan nākamajā, gan šajā, ir atgriešanās pie autentiskā Islama.”
Pārējā Islama pasaulē Irānas un Turcijas piedāvātie varianti nonākuši dramatiskā konfrontācija kā, piemēram, Alžīrijā, Ēģiptē ir spēcīga un kaujinieciska reliģiskā opozīcija. Afganistānu un Sudānu karojošais Islams ir pārņēmis savā kontrolē.”
Vēlos šajā darbā raksturot musulmaņu tiesību sistēmas vēsturisko izcelšanos un attīstību, kā arī parādīt tiesību būtību un jēgu, regulējamās normas un to ietekmi uz iedzīvotājiem.
Musulmaņu tiesības atšķirībā no citām tiesību normām netiek uzskatītas par atsevišķu zinātnes nozari. Tiesības tiek uztvertas kā islāma reliģijas daļa, kur ir paredzēts gan tiesas process, gan arī krimināltiesības, īpašuma tiesības, saistību tiesības, laulību un ģimenes tiesības, mantojuma tiesības. Šī tiesību sistēma sāka veidoties 7. gs. Un „musulmaņu tiesību attīstība beidzās mūsu ēras 10. gs., kad atkrita apspriešanas iespēja”. Tas notika tāpēc, lai izbēgtu no musulmaņu zemes gaidāmās krīzes un izvairītos no tiesību kopuma sagraušanas.
„ Neviens islāma piekritējs nedrīkst ignorēt musulmaņu tiesības. Islams pēc savas būtības, tāpat kā jūdeisms ir likuma reliģija” – cik saprotams un pieņemams tas ir man eiropietim? Gribas ticēt, ka ikviens islāma piekritējs spēs saprast arī mūsu tiesību normas – tiesības dzīvot bez teroristu diktētiem noteikumiem, slēpjoties aiz, citu musulmaņu mugurām.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,98 €
Комплект работ Nr. 1194599
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация