Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:763043
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.04.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    3
2.  Rituāls    4
3.  Pārejas rituāls    5
4.  Latviešu gadskārtu svētki Jāņi kā pārejas rituāls    6
5.  Jāņi latviešu kultūrā    7
6.  Līgošana    10
7.  Mūzikas funkcijas Jāņos    13
8.  Nobeigums    15
9.  Izmantotā literatūra    16
Фрагмент работы

2. Rituāls
Lai runātu par pārejas rituālu Jāņiem latviešu kultūrā, vispirms autores vēlētos iepazīstināt ar rituālu kā tādu. Cilvēku dzīvē tas ieņem būtisku lomu, jo tas tiek uzskatīti par atskaites veidu dzīves ritumā. Rituāliem ir daudz funkciju gan individuālā, gan sabiedrības līmenī:
• tie var pārraidīt un izpaust cilvēku emocijas,
• ietekmēt un pastiprināt uzvedības formas,
• ieviest izmaiņas vai atjaunot mentālu harmoniju un līdzsvaru.
Rituāls nav universāls, starpkultūru fenomens, bet gan noteikts cilvēku skatījums uz dzīvi un lietu kārtību pasaulē kopumā. Victor Turner, kuram ir būtiska nozīme pārejas rituāla jēdziena attīstīšanā, rituālu apraksta kā „noteikta formāla uzvedība kādos gadījumos, kuri nav ikdienišķi un ir saistīti ar pārliecību par mistisku vai neempīrisku eksistenci, kuru aplūko kā visu efektu pirmo un pēdējo iemeslu,” (Turner, 1982). Savukārt, Bobby Alexander jēdzienu ‘rituāls’ izprot kā tādu tradicionālu reliģisku notikumu, kas paved durvis no ierastās ikdienas uz augstāku realitāti vai neparastu spēku esamību, lai izzinātu to pārvēršanās spēku noslēpumu (Alexander, 1997). Viņš uzsver, ka visi rituāli, tajā skaitā arī reliģiskie, sakņojas parastajā, cilvēku pasaulē. Varētu minēt ļoti daudz rituālu piemērus, saskaņā ar visplašāko definīciju, taču jāņem vērā, ka nav tikai tādas vienas darbības, ko varētu saukt par rituālu un kura būtu vienā mirklī visā pasaulē atpazīstama, jo pastāv neskaitāms daudzums dažādu uzvedības formu. Pat ja antropologi vienotos par vienu rituāla apzīmējumu, tas nenozīmētu, ka tā mērķis vai funkcija būtu pašsaprotamas.
Rituāls saista kopā dalībniekus kādā darbībā, pasīvas vai aktīvas izteiksmes komunikācijā (verbāla un neverbāla), noslēpumainu vai vispārzināmu zinību dalījumā. Bieži vien rituālus paspilgtina kāpinātas emocijas, kas ir atkarīgas no konteksta. Arī atbildes reakcija uz rituāliem nav iepriekš nosakāma, piemēram, regulāri piedaloties kādā rituālā, cilvēks var izjust plašu klāstu dažādu emociju – no dusmām un neapmierinātības līdz laimei. Iekšēji indivīds var piekrist vai nepiekrist rituāla procesam.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1112383
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация