Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:813520
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.03.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
I.  Salinieks    4
  Kosrikas sala    5
  Salinieku neatkarības cīņas    5
  Napoleona senči    6
  Napoleona bērnības gadi    6
II.  Svešinikes    8
  Šķiršanās no mājām    9
  Napoleonam satrūkst pēdējās dzīvās saites ar ģimeni    9
  Napoleons Parīzes kara skolā    10
III.  Korsikas patriots karaļa dienestā Francijas revolūcijas priekšvakarā    11
  Pirmais atvaļinājums    12
  Tāli noteikti mērķi, neatlaidīgs darbs    12
  Tuvojošās revolūcijas ēnas    13
IV.  Napoleons iesāk kara vadoņa gaitas    14
  Napoleons ar piederīgiem apmetas uz dzīvi Francijā    15
  Jaunā amatā un jaunā frontē    15
V.  Itālijas Iekarotājs un organizētājs    16
  Napoleons kā savu karavīru priekšnieks    17
  Napoleons organizators un vadonis    17
VI.  Konsuls    19
  Pirmā konsula valdība apvieno visus nācijas dzīvos spēkus    20
  Amjenas miera līgums    21
  Konsuls uz visu mūžu un imperators    21
VII.  IMPERATORS    23
  Imperators vai karalis?    24
  Galma un kronēšanas svinības    24
  Napoleona un Aleksandra I draudzība    25
  Ērglēns    25
VIII.  Atkal salinieks. Gūsteknis Sv. Helēnas salā    26
  Ienaidnieki iebrūk Francijā    27
  Angļi nosūta Napoleonu uz Sv. Helēnas salu    27
  Napoleona nāve    27
  Nobeigums    29
  Izmantotas literatūras saraksts    29
Фрагмент работы

“Par mazvērtīgajiem nerunā”, - saka sakamvārds. Par mīlestību saka, ka tā ir akla, tad par naidu un nezināšanu ir jāsaka, ka tie ir vēl daudz aklāki nekā mīlestība. Tāpēc tas jau taisni Napoleona ienaidnieki ir netaisni un nepatiesi, ka tie viņu nepazīst un tomēr nīst. Šādu ienaidnieku Napoleonam nekad nav trūcis un netrūkst arī šodien. Kāpēc? To sapratīsim, ja atcerēsimies, ka Napoleona slava zvaigzne uzleca pie Francijas debesīm tad, kad revolūcijas terora asiņu straumēs, šausmās un postā ikdienas gāja bojā simti un tūkstoši cilvēku un daudzu paaudžu darbā un sviedros sakrātās vērtības. Napoleons atzina, ka “revolūcija ir viens no vislielākiem ļaunumiem”, kuri var nākt pār kādu tautu vai zemi, un ar noteiktību un viņam piemītošo neatlaidību ķērās pie revolūcijas haosa un tā ārdošo spēku savaldīšanas un sakārtošanas.
Napoleons pēc savas būtības un darbības nav bijis tikai ģeniāls karavadonis vien, bet arī ievērojams valstsvīrs un reformators, ar visai tālredzīgu skatu uz daudzām tik dziļām un paliekošam reformām Eiropas valstu un tautu dzīvē gan saimnieciskā, gan tiesiski-administrativā un kulturāli-garīgā nozarēs, ka tikai rets no Eiropas valdniekiem var viņam cienīgi blakus stāties. Tāpēc ar jo lielāku interesi un cieņu var sekot Napoleona vairāk nekā pirms 100 gadiem aizmirdzējušam dzīves un darbu ritumam un mēģināt izprast to patieso saturu un būtību.
Kur un kad Napoleona Bonapartes1 senči ienākuši vēsturē, to tagad grūti, pat neiespējami noskaidrot: tik tāliem un ilgiem gadusimteņiem šis laikmets ir šķirts no mūsu gadusimteņa. Vienīgais, ko senatnes pētniekiem izdevies neapšaubāmi pierādīt, ir tas, ka Napoleona Bonapartes senču ķēde jau sen bijusi saskatāma Itālijas pussalā. Itālijas pussalā un, pāris simtu gadu pirms Napoleona piedzimšanas, arī Korsikas salā tad nu ir, gan grodāk, gan smalkāk vērpdamies un mezglodamies, risinājušies Napoleona un viņa senču, tikpat no tēva, kā arī no mātes puses, dzīves un darbu pavedieni. Napoleons par saviem senčiem mazāk interesējies, nekā par visām citām lietām. Tāpēc var ienākt prātā jautājums: kāpēc tas tā bijis, un vai mums – Bonapartu ģimenei pavisam svešām tautām un tālam paaudzēm – ir kāda nozīme pievērst uzmanību Napoleona senčiem, ja viņš pats par tiem nav neko daudz interesējies? Uz to jāatbild, ka, neiedziļinoties Napoleona senču dzīvē un paejot garām Napoleona bērnības un jaunības dzīves apstākļiem, apkārtnei un notikumiem, nebūs īsti labi izprotami ne Napoleona raksturs, ne viņa darbība. Jo te jau tūliņ ir jāaizrāda, ka Napoleona dzīve un darbi ir bijuši daudz ciešāk saistīti ar viņa dzimtu un tās locekļiem, nekā citi mūsu laikmeta cilvēki, un, jāsaka arī, daudz ciešāk, nekā Napoleons pats to ir iedomājies.
Napoleonam, tāpat kā citiem Korsikas salas iemītniekiem, ik brīdi domās un prātā bija šī lielā ideja, par kuru jau 2000 gadus bija cīnījušies visi salinieki. Tā bija viņu brīvības un Korsikas salas neatkarības un patstāvības doma. Tai daudzas salinieku paaudzes bija upurējušas gan visu dzīvi, gan darba augļus. Par to viņu senči cīņās pret svešajiem iebrucējiem un apspiedējiem gājuši, atdodami savas un savējo dzīvības un labklājību. Napoleona jau no visagrākās bērnības ieauga šī visu korsikaņu sirdīs un smadzenēs kvēlojošā doma: dzīvot un mirt kopā ar citiem saliniekiem savas dzimtās zemes, savas Korsikas neatkarības un brīvības izkarošanai un uzturēšanai. Kvēlodama Napoleona sirdī un galvā, šī doma bija tā vadošā zvaigzne, kas apgaismoja un vadīja Napoleona darbību viņa mūža pirmajos 23 gados. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация