Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:589178
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Banknotes un monētas vienmēr tika uzskatītas par klasiskāko naudas formu, bet mūsdienās, kad tiek lietoti bankas pakalpojumi, naudu aizstāj virkne citu finanšu instrumentu, piemēram, elektroniskā jeb bezskaidrā nauda, zelts, noguldījumi uz pieprasījumu, čeku grāmatiņas, ceļojuma čeki, utt. Lai gūtu pilnīgāku priekšstatu par naudas daudzumu apgrozībā un tās ietekmi uz ekonomiku, atkarībā no konkrētā instrumenta lietojuma, ir definēta vesela grupa naudas agregātu jeb naudas kopējā piedāvājuma sastāvdaļas. Mans mērķis noskaidrot, kas ir naudas piedāvājums, kādi komponenti tiek iekļauti šajā apzīmējuma, kā arī izdarīt analīzi.
Naudas piedāvājuma rādītājiem ir liela nozīme ekonomisko procesu analīzē. Ar to palīdzību tiek novērtēts viens no būtiskākajiem makroekonomiskajiem rādītājiem - naudas piedāvājums tautsaimniecībā. Naudas rādītājus nereti izmanto kā monetārās politikas mērķi, jo atbilstoši ekonomikas teorijai pastāv saikne starp naudas piedāvājuma apjomu, iekšzemes kopproduktu (IKP) un cenu līmeni. Tādējādi, kontrolējot naudas piedāvājumu, ir iespējams sasniegt vēlamo cenu un IKP līmeni.


Jē­dziens “nau­das pie­dā­vā­jums” vien­kār­šā­ka­jā for­mā no­sa­kās kā ie­dzī­vo­tā­jiem skaidrā naudā eso­šais do­lā­ru dau­dzums. Pie tam tiek pie­ļauts, ka ASV Fe­de­rā­lo Re­zer­vju Sis­tē­ma (FRS, ASV centrālā banka) re­gu­lē nau­das pie­dā­vā­ju­mu, pa­lie­li­not vai sa­ma­zi­not ap­gro­zī­bā eso­šo nau­da­s dau­dzu­mu ar at­klā­tā tir­gū veik­to ope­rā­ci­ju pa­lī­dzī­bu. Pir­ma­jā pie­gā­jie­nā pie­ņe­ma­ma šā­da de­fi­nī­ci­ja to­mēr ne­dod iz­sme­ļo­šu priekš­sta­tu par nau­das tir­gu, jo tiek ig­no­rē­ta ban­ku sis­tē­mas lo­ma.

Naudas vērtība mainās. Šo izmaiņu būtisks faktors ir naudas daudzums apgrozībā. Lai to noteiktu var izmantot tā saucamo ”apmaiņas formulu”, ko pazīst kā Fišera vienādojumu:
MV =P*Q ,kur M - naudas piedāvājums; V - naudas apgrozības ātrums; P - precu un pakalpojumu vidējā cena; Q - pārdoto preču un pakalpojumu apjoms.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация