Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:880561
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.09.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 12 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Raiņa nepabeigtās lugas Kajs Garkhs analīze    2
  Lugas tapšanas gaita    2
  Lugas žanrs    2
  Avoti    3
  Lugas publicējumi    3
  Iestudējumi    4
  Sastatījuma metode    4
  Darbības laiks un vieta    4
  Vēstures grāmatās un Raiņa lugā sastopamie fakti    5
  Raiņa ieviesumi    6
  Recenzija par grāmatu ar Raiņa siluetu uz vāka    8
  Izmantotā literatūra    10
Фрагмент работы

Lugas tapšanas gaita
Rainis bija plaša vēriena rakstnieks, domāja nākotnē, dzīvoja nākotnē ar savu darbu starpniecību. Viņa papīros atrasti uzmetumi ļoti daudziem darbiem, vēl vairāk ieceru un ideju, tā saucamo tēmas nominatīvu. Raini nodarbināja lugu cikli, kas saistīti tematiskajā ziņā. Sākotnēji arī luga par romieti Kaju Grakhu (citur avotos – Gajs (no latīņu Gaius) Grakhs) bija iecerēta kā romiešu traģēdiju cikla Cēzars sastāvdaļa un Raiņa piezīmēs pirmo reizi minēta jau 1912. Gadā. Tad darbu pie šīs lugas Rainis pārtrauca, bet atkal atsāka 1917. gada revolūcijas notikumu ietekmē un periodiski turpināja līdz 1920. Gadam1.
Rainis ļoti uztraucās par kritiku un recipientiem (gan lasītājiem, gan teātra skatītājiem). P.Birkerts atceras Raiņa pārdomas par lugu: „Vai man rakstīt par Grakhiem? Bet vai tagadējā sabiedrība to sapratīs? Vai tie sapratīs un vēlēsies redzēt tos bezbikšus uz skatuves?” Savukārt Olga Kligere atceras: „Runājām par Kaju Grakhu. Tur notiekot liela brīvības cīņa. Pašam tas ļoti patiktu, bet varbūt tikai pašam.”2
Lugas žanrs. Luga tika iecerēta kā ideju drāma, kurā primārā nav vēsturiskā ticamība. Raini saistīja ideja par demokrātiju, ko Senajā Romā centās īstenot tautas tribūns Kajs Grakhs. Raiņa darbā Kajs Grakhs tika iezīmēts kā nākotnes cilvēks, kurš pārstāv augstākos ētisko ideālus un lolo ideju par saules valsti kā ideālo valsts formu. Pats Rainis šai lugai devis žanrisko apzīmējumu traģēdija. Jāsaka, ka luga par Kaju Grakhu atbilst žanra specifikai – tajā attēlotajā laika posmā valda filozofiski spraiga gaisotne, Kajs Grakhs sludina universālas idejas par demokrātiju, brīvību, humānismu. Darbojas kavējošie spēki, kuru motivācija ir varas un mantas noturēšana savās rokās. Atklāti vairāki konflikti – Kaja un pastāvošās iekārtas atšķirīgā filozofija un politika; tautas, pūļa nepastāvība, zemais attīstības līmenis un paļāvība manipulācijām (tautas nodevība pret Kaju Grakhu un viņa idejām); Kaja un viņa mātes Kornēlijas attiecības (Kornēlijas vecāko dēlu, Kaja priekšgājēju un to pašu ideju sludinātāju Tibēriju jau ir nogalinājuši); Kaja iekšējā traģika (atklāsme par ideju un īstenības nesavienojamību, par tautas nepietiekamo garīgo attīstības pakāpi un nespēju saprast pilnībā viņa idejas).
Lugas centrālais varonis Kajs Grakhs ir ētisku vērtību paudējs un iemiesojies rainiskā nākotnes cilvēka tēlā. Viņš domā lielas domas, sapņo par tautas labāku nākotni, ko var sasniegt, īstenojot saules valsts koncepciju. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация