Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:752352
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.04.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS   
1.  LR NODOKĻU SISTĒMA   
1.1.  Nodokļu sistēmas būtība un funkcijas   
1.2.  Nodokļu veidi   
2.  LR NETIEŠO NODOKĻU ANALĪZE   
2.1.  Muitas nodoklis   
2.2.  Akcīzes nodoklis   
2.3.  Pievienotās vērtības nodoklis   
3.  NETIEŠO NODOKĻU LOMA LR NODOKĻI SISTĒMĀ   
4.  SECINĀJUMI   
Фрагмент работы

IEVADS
Nodokļu sistēma ir neatņemama ikvienas valsts sastāvdaļa, tā ir neatkarīgās valsts pastāvēšanas nosacījums. Latvijas Republikas nodokļu un nodevu sistēmu regulē likums “Par nodokļiem un nodevām”. Lai gan vairākums cilvēku atzīst nodokļu nepieciešamību, valsts nodokļu sistēma parasti tiek vairāk kritizēta nekā slavēta.
Latvijā ekonomiskās krīzes laikā viens no aktuālākajiem jautājumiem ir nodokļu politikas pilnveidošana, jo, no vienas puses, valdībai jāpalielina budžeta ieņēmumi, bet, no otras puses, tā nedrīkst pieļaut sabiedrības tālāku mantisko noslāņošanos un pārāk smagu nodokļu slogu uzņēmumiem, kuri funkcionē sarežģītos ekonomiskos apstākļos sakarā ar finanšu un ekonomisko krīzi.
Darba tēma ir aktuāla, jo nodokļu slogs pasaulē pēdējos gados pakāpeniski novirzās no ražošanas uz patēriņu. Tādēļ peļņas nodokļu likmes tiek pazeminātas, bet netiešo nodokļu likmes tiek paaugstinātas. Arī Latvijas valdības nodokļu politika ir vērsta uz to, lai palielinātu netiešo nodokļu īpatsvaru kopējos budžeta ieņēmumos. Netiešos nodokļus Latvijas nodokļu sistēmā veido pievienotās vērtības nodoklis, akcīzes nodoklis, muitas nodoklis, vieglo automašīnu un motociklu nodoklis un elektroenerģijas nodoklis. Tie ir nodokļi, kuru apliekamais objekts ir preces vai pakalpojumi.
Mūsu darba mērķis ir izpētīt netiešo nodokļu teorētiskos aspektus un to lomu LR nodokļu sistēmā. Darba ierobežotā apjoma dēļ, netiek analizēti visi Latvijas netiešie nodokļi, ņemti vērā tie nodokļi, kuri vistiešāk ietverti patēriņa preču pārdošanas cenā. Tādēļ darbā sīkāk tiks apskatīts muitas nodokļa, akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa būtība un funkcijas. Autori darbā centīsies izpētīt netiešo nodokļu ietekmi uz patēriņa preču cenām un izdarīt secinājumus.
Izvirzītā mērķa sasniegšanai ir nepieciešams risināt šādus darba uzdevumus:
• apskatīt LR nodokļu sistēmu;
• analizēt muitas nodokli;
• analizēt akcīzes nodokli;
• analizēt pievienotās vērtības nodokli;
• apskatīt netiešo nodokļu ietekmi uz preču cenu;
• izdarīt secinājumus

1. LR NODOKĻU SISTĒMA
1.1. Nodokļu sistēmas būtība un funkcijas
Nodokļu sistēma nepieciešami, lai valsts varētu īstenot savas funkcijas, ka arī lai būtu iespējams izveidot dažādus sociālos fondus un īstenot citus valsts pasākumus, kuri ir saistīti ar tautsaimniecības dzīvotspējas nodrošināšanu. Nodokļu sistēma nodrošina finansu resursu koncentrāciju valsts tiešā rīcībā tai svarīgu ekonomisku un sociālu uzdevumu risināšanai. Ar nodokļiem, nodokļu atvieglojumiem un subsīdijām, kas ir nodokļu sistēmas neatņemamā sastāvdaļa, valsts virza vienotas prasības tautsaimniecības vadīšanas efektivitātes nodrošināšanai, kas stimulē izvirzīto mērķu sasniegšanu un uzņēmumu ienākuma racionālu izmantošanu. Kopā ar tiešu fiskālu funkciju - valsts ieņēmumu nodrošināšanu - nodokļu mehānisms ietver sevī daudzas iespējas ekonomiski ietekmēt sabiedrisko ražošanu, to dinamiku un struktūru, zinātniski tehniskā progresa attīstību. Tautsaimniecības attīstība kā gala rezultāts - indikators parāda nodokļu sistēmas pozitīvo vai negatīvo ietekmi. Nodokļi var tikt izlūkoti kā ekonomisks un sociāls instruments, ko izmanto, lai segtu sabiedrības vajadzības, kā arī nodrošina noteiktu iedzīvotāju ienākuma un mantas sadales funkciju atbilstoši uzstādītiem sociālpolitiskiem mērķiem. (Latvijas nodokļu sistēma, 2009)

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация