Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:491106
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
1.  Nodokļu sistēmas vēsturiskā attīstība Latvijā   
1.1.  Nodokļi senajā un brīvvalsts Latvijā   
1.2.  Brīvvalsts laikā pastāvējušie nodokļi   
1.3.  Nodokļu politika saimnieciskās depresijas laikā   
1.4.  Padomju okupācijas laika nodokļu sistēma   
1.5.  Vācu okupācijas laika budžeta nodokļu sistēma   
  Nobeigums   
Фрагмент работы

Nodokļu vēsture ir tikpat sena, cik sena ir civilizācija. Jau verdzības un feodālajā iekārtā pastāvēja naturāla nodevu maksāšana un klaušas, kas arī bija obligāti jāpilda. Līdz ar preču un naudas attiecību izveidošanos, nodokļi iegūst galvenokārt naudas formu, kaut gan līdztekus pastāv arī nodokļu maksājumi natūrā un klaušu veidā.
Runājot par Latviju, vēsturnieki min 17. gadsimtu, kad zviedri pārņēma Livoniju. Zviedru pārvalde veica vairākas zemes taksācijas, lai noteiktu zemnieku nodokļu apmēru. Šis pasākums tika uzskatīts par ļoti nozīmīgu, jo muižniecības un valsts ienākumi nāca no zemnieku klaušām un nodevām graudā un naudā. Zviedru – poļu kara laikā ieviesa jaunu nodevu (staciņu) karaspēka uzturēšanai, ko pēc tam pārvērta par pastāvīgu valsts nodevu.
Pirmā Latvijas nodokļu sistēma tika radīta brīvvalsts pastāvēšanas pirmajos gados. Tas bija grūts process gan iekšēju gan ārēju iemeslu dēļ. Nodokļu politika atradās izstrādāšanas stadijā, ieņēmumi no esošajiem nodokļiem nenodrošināja valsts budžeta sabalansētību. Izveidojušos budžeta deficītu sedza papīrnaudas emisija, tā sekmējot inflācijas strauju pieaugumu.
Latvijas valsts nodibinājās tūlīt pēc Pirmā pasaules kara, apstākļos, kad saimnieciskais stāvoklis bija smags – sagrauta ražošana, zeme izpostīta, naudas līdzekļu jaunajai valdībai nebija. Iegūt valstij nepieciešamos līdzekļus bija viens no galvenajiem uzdevumiem. Tas bija daļēji iespējams, ieviešot nodokļus, kas izraisīja pretestību no ierēdņu puses, kuri nevēlējās, lai mainītos ierastā kārtība, taču tas bija nepieciešams, lai notiktu saimniecības atjaunošana un attīstība.
Pirmās nodokļu sistēmas izveidošana Latvijā bija saistīta ar daudzām grūtībām, kas radās brīvvalsts pirmajos pastāvēšanas gados.
Šis bija neskaidrību un neuzticības periods, kāds bija raksturīgs, nodibinoties suverēnai valstij. Nodokļu politika atradās izstrādāšanas stadijā, un ieņēmumi no esošājiem nodokļiem nenodrošināja valsts budžeta sabalansētību. Izveidojušos budžeta deficītu sedza papīrnaudas papildu emisija, tā sekmējot inflācijas strauju pieaugumu.
Latvijas valsts nodibinājās tūlīt pēc Pirmā pasaules kara, apstākļos, kas saimnieciskais stāvoklis bija smags. Tādēļ viens no galvenajiem uzdevumiem bija iegūt valstij nepieciešamos līdzekļus, lai notiktu saimniecības atjaunošana un attīstība. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1197013
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация