Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:395385
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 18 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Kas ir NOP un kā tie rodas    4
2.  Situācija ar NOP piesārņojumu Latvijā un Baltijas jūrā    6
3.  Kā samazināt NOP risku    8
  Secinājumi    10
  Izmantotā literatūra    11
Фрагмент работы

Noturīgie organiskie piesārņotāji (NOP) nav dabas produkti, bet gan cilvēku radītas halogēnus (hloru, bromu) saturošas organiskas vielas, kas ir ļoti bīstami piesārņotāji un cilvēku darbības rezultātā nonāk vidē. NOP ir ļoti toksiski un izraisa virkni nelabvēlīgu efektu. Šie ļoti stabilie savienojumi vidē var saglabāties vairākus gadus, pat gadu desmitus, pirms tie noārdās. NOP bioakumulācijas rezultātā uzkrājas dzīvo organismu taukaudos, kur to koncentrācija var palielināties līdz pat 70 000 reižu salīdzinājumā ar fona līmeni. Zivis, plēsīgie putni, zīdītāji un cilvēki var akumulēt vislielākās NOP koncentrācijas. Šo procesu rezultātā NOP ir atrasti pat Arktiskajos apgabalos – tūkstošiem tālu no galvenajiem piesārņojuma avotiem.
Latvijā, līdzīgi kā citur pasaulē, 20.gadsimta 60. un 70. gados lauksaimniecībā lielā daudzumā tika izmantoti augu aizsardzības līdzekļi, kas satur noturīgos organiskos piesārņotājus (NOP) — tādus kā bēdīgi slaveno DDT un mazākos apjomos lietoto toksafēnu. Jāteic, ka NOP ir vienas no bīstamākajām cilvēka radītajām vidi piesārņojošajām vielām, kuras rada tādas neatgriezeniskas sekas kā iedzimti defekti, vēzis, alerģijas, novājināta imūnsistēma u.c. Saskaņā ar ANO un Pasaules vides fonda projekta Nacionālā ieviešanas plāna par noturīgajiem organiskajiem piesārņotājiem sagatavošanai sniegto informāciju, 20.gs. 70. gados lauksaimniecībā izmantotie pesticīdi nokļuva Baltijas jūrā un pat apdraudēja roņu populāciju. Padomju gados lauksaimniecībā izmantoto NOP sekas iespaido mūs vēl joprojām, jo NOP vielas joprojām uzkrājas Baltijas jūras treknajās zivīs.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация