Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:218312
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.05.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ogļhidrāti sastāv no trim ķīmiskiem elementiem – oglekļa, ūdeņraža un skābekļa, tāpēc to vispārējo formulu var pierakstīt šādi (CH2O)n, kur n rāda, cik reizes savienojumā šāda vienība atkārtojas.
Ogļhidrātus dala vienkāršajos ogļhidrātos jeb cukuros un saliktajos. Vienkāršie ogļhidrāti ir mono – un disaharīdi. Monosaharīdu piemēri ir glikoze un fruktoze, jeb augļu cukurs. Glikoze un fruktoze ir augļos, ogās, medū. Disaharīdu piemēri ir galda cukurs un laktoze jeb piena cukurs.
Polisaharīdi ir lielmolekulāras vielas, kas satur daudz monosaharīdu vienību, tās skaitāmas tūkstošos. Ar pārtikas produktiem cilvēks uzņem galvenokārt cieti, pavisam nelielā daudzumā – ar gaļu un aknām – arī glikogēnu. Bagātākie cietes avoti uzturā ir kartupeļi, maize, putraimi, makaroni, pupas, zirņi.
Galvenā ogļhidrātu funkcija organismā ir enerģētiskā. Daži audi, piemēram, eritrocīti un smadzenes, par enerģijas avotu spēj izmantot arī taukus. Muskuļos un aknās izkrājas nelielas ogļhidrātu rezerves glikogēna veidā. Glikogēna krājumi ir atkarīgi no tā, cik ogļhidrātu ir cilvēka ikdienas uzturā. Trenēta cilvēka muskuļos ir lielāks glikogēna daudzums nekā fiziski pasīvam cilvēkam.
Tā kā iespējamie glikogēna krājumi nav lieli, ogļhidrātu atlikums pārvēršas rezerves taukos, kas izveidoti zemādā. Pastāv ciešs sakars starp olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu maiņu. Tas ogļhidrātu pārpalikums, ko organisms neizlieto enerģijas iegūšanai, tiek pārvērsts taukos un uzkrāts taukaudos kā rezerve. Lai gan olbaltumvielas un tauki spēj aizvietot ogļhidrātus, uzturā tie ir nepieciešami, jo bez tiem organismā uzkrājas tauku maiņas starpprodukti – ketonvielas.
Kā enerģijas avots 1 g ogļhidrātu oksidējoties dod 4,1 kcal. Tie ir arī šūnas sastāvdaļa. Sevišķi intensīvi ogļhidrātus spēj izmantot muskuļi un galvas smadzenes. Organisms pastāvīgi ir piesātināts ar ogļhidrātiem, kuri nelielās devās glikozes veidā atrodas visos audos. Glikozes saturs asinīs – normas robežās – ir 0,08 līdz 0,12%. Organismam piemīt spēja saglabāt ogļhidrātu rezerves glikogēna (dzīvnieku cietes) veidā kā muskuļos, tā arī aknās. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация